Matthew har krevd over 280 menneskeliv i Haiti

Minst 280 mennesker har mistet livet i orkanens Matthews herjinger i Haiti, ifølge lokale myndigheter.

Publisert: Publisert:

STORE ØDELEGGELSER: Folk prøver å gjenreise de ødelagte husene sine i byen Jeremie etter at orkanen Matthew rammet onsdag. Foto: Scanpix

NTB

Myndighetene i det fattige karibiske landet opplyser at flere titalls av de døde er funnet i en kystby sørvest i landet, som redningspersonell først nå har nådd frem til.

Fra før er det kjent at minst 50 av de omkomne er funnet i byen Roche-a-Bateau. I tillegg er byen Jeremie nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen.

– Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, har CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, opplyst.

Frykter koleraepidemi

Hjelpeorganisasjoner frykter nå at uværet kan føre med seg en koleraepidemi i det fattige landet. Etter at orkanen feide over Haiti onsdag er det allerede meldt om åtte nye tilfeller.

Samtidig er de materielle skadene så store at både Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) varsler at de vil hjelpe haitierne.

Midlene skal brukes til å fjerne vrakgods, reparere bruer og veier, renske opp etter jordskred, og ikke minst få barna tilbake til skolen, opplyser Verdensbankens leder Jim Yong Kim.

– Blir verre for hver time

Cornelia Walter i FNs barnefond UNICEF sier til nyhetsbyrået TT at jo mer informasjon de får, jo større virker behovene i områdene som er rammet.

– Det kommer til å bli verre og verre, time for time, når flere områder blir tilgjengelige, sier hun.

UNICEF har så langt nådd frem til den sørlige delen av øyen med nødhjelp. Sammen med myndighetene og andre organisasjoner kartlegger de nå behovene.

– Jordbruket er praktisk talt borte, trærne er borte og tilgangen til rent vann er fortsatt et problem, sier Walter.

Treffer USA

Orkanen økte torsdag i styrke og nådde i løpet av formiddagen kategori fire. Det betyr at den har en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund. Det voldsomme uværet treffer nå sør-østkysten av USA, og innbyggerne forbereder seg på det verste.

I delstatene Florida, Georgia og South Carolina har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere. Av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene South Carolina og Miami.

Publisert: