Nærmere 100 pågrepet etter Obamacare-avstemning

Nærmere 100 personer som protesterte mot Senatets avgjørelse om å gjenoppta behandlingen av Trumps helsereform, er pågrepet på Capitol Hill i Washington.

PROTESTERTE: 31 personer ble pågrepet på galleriet i Senatet og 64 personer i Senatets kontorbygg. Jacquelyn Martin / NTB scanpix

NTB

31 personer ble pågrepet på publikumsgalleriet i Senatet og 64 personer i Senatets kontorbygg, opplyser Eva Malecki, talsperson for politiet.

Mot å oppheve

Senatet stemte sent tirsdag lokal tid mot å oppheve store deler av Obamas helsereform og erstatte den med en mer restriktiv plan.

57 senatorer stemte mot forslaget, mens 43 stemte for. Ni republikanere var blant dem som stemte nei.

Tidligere tirsdag ble det flertall for å gjenoppta behandlingen av Donald Trumps helsereform.

Flertall for å gjenoppta behandling

Demonstrasjonene oppsto som følge av at Senatet tirsdag vedtok å gjenoppta behandlingen av Donald Trumps helsereform, som de tidligere har vendt tommelen ned for. Hva dette innebærer, er høyst uklart, men tidligere har man anslått at 22 millioner mennesker vil stå uten forsikring dersom man erstatter Obamacare med Trumps foreslåtte helsereform.

50 republikanere stemte for, mens 48 demokrater og to republikanere stemte mot. Visepresident Mike Pence benyttet sin dobbeltstemme.

Den 80 år gamle senatoren John McCain sier han ikke kan huske å ha sett Senatet så partisk og splittet før.

IKKE IMPONERT: Senator John McCain er ikke spesielt imponert over tilstanden i Senatet. AP / NTB scanpix

McCain oppfordrer til samarbeid

McCain, som var tilbake tirsdag etter å ha blitt påvist hjernesvulst, var ikke nådig i sin kritikk av de pågående politiske prosessene den siste tiden.

– Mine venner, vi får ikke utrettet noe. Helsetilbudet vårt er et salig rot. Det vet vi alle sammen, både de som støtter Obamacare og de som ikke gjør det. Noe må bli gjort, sa McCain.

Han oppfordret senatorene til å samarbeide i tiden fremover.

– Jeg håper vi igjen kan være ydmyke og erkjenne behovet for samarbeid og tillit til hverandre for bedre å kunne tjene de menneskene som valgte oss, sa McCain.

Fikk kritikk av Trump

Før avstemningen ba Demokratenes leder Chuck Schumer sine republikanske kollegaer om å ombestemme seg.

– Snu før det er for sent og millioner av amerikanere blir hardt rammet, sa Schumer.

Ingen demokrater stemte for. Det gjorde heller ikke de to republikanske senatorene Lisa Murkowski og Susan Collins.

– Det var to republikanere som gikk imot oss. Det er veldig trist. Det er veldig, veldig trist for dem, sa Trump etter at resultatet var blitt offentliggjort.

Men senator Dick Durbin fra Illinois omtalte handlingen til de to som en modig politisk handling.

STEMTE MOT: Både Susan Collins og Lisa Murkowski stemte mot president Donald Trumps nye helsereform tirsdag. Susan Walsh / AP / NTB scanpix