Bush ute av kurs

To ganger ble president George W. Bush rådet til å sparke forsvarsminister Donald Rumsfeld. Begge gangene nektet presidenten å lytte til sine rådgivere.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Kombinasjonen av to oppsiktsvekkende bøker og en sjokkerende sex-skandale i Kongressen har fått George W. Bush og det republikanske partiet ut av kurs. Dette skjer bare fem uker før det viktige mellomvalget til Kongressen. Et valg som ifølge opinionsmålingene viser at republikanerne kan miste flertallet både i Senatet og i Representantenes hus.

Krigen i Irak

Presidenten og hans partifeller hadde håpet å gjøre intern sikkerhet til det dominerende valgkamptemaet. I to nye bøker fra den berømte journalisten Bob Woodward og om den tidligere utenriksministeren Colin Powell blir det satt frem påstander om usannheter og feilvurderinger. Bøkene retter søkelyset mot den stadig mer upopulære krigen i Irak.

Det hvite hus frykter at de siste avsløringene kan få innflytelse på valgresultatet. Stikk i strid med vanlig praksis sendte Det hvite hus i helgen ut en tre sider lang erklæring hvor man tilbakeviste flere av opplysningene i Woodwards bok, «State of Denial».

Sex-skandale

Samtidig prøver presidentens rådgivere å distansere seg fra den republikanske politikeren Mark Foley. Foley måtte i helgen trekke seg fra stillingen i Representantenes hus. Dette skjedde etter at han ble konfrontert med å ha sendt e-post til en 16 år gammel gutt. E-posten var fylt med seksuelle antydninger og beskrivelser av intime deler av kroppen. Det er imidlertid uklart om politikeren har hatt fysisk kontakt med 16-åringen. Likevel er det langt fra satt punktum for denne pinlige affæren. Affæren skjerpes ytterligere fordi Foley var formann for utvalget for «savnede og misbrukte barn». Skandalen kan også bety at demokratene har gode sjanser til å vinne Foleys plass i Florida.

Interne stridigheter

Bob Woodward, som i to foregående bøker tegnet et sympatisk inntrykk av George W. Bush og hans regjering, beskriver denne gangen en ledelse som plages av interne stridigheter og en isolert president.

Det blir samtidig dokumentert flere eksempler på at president Bush har uttalt seg mot bedre viten. Han har blant annet hevdet at utviklingen i Irak går i riktig retning selv om hans egne eksperter har forutsagt at 2007 blir enda verre enn inneværende år.

Samtidig beskyldes regjeringen for å tale usant om presset mot de amerikanske styrkene. De skal være mål for langt flere angrep enn det som hittil er blitt opplyst.

«State of Denial» avslører også at flere av presidentens rådgivere har oppfordret ham til at skifte ut den omstridte forsvarsministeren Donald Rumsfeld med tidligere utenriksminister James Baker. Men Bush har nektet. Først og fremst fordi han frykter en utskifting vil bli oppfattet som et svakhetstegn.

Fikk sparken

Blant dem som ønsker Rumsfeld på porten er tidligere utenriksminister Colin Powell. I en ny bok om Powell avsløres det at den populære generalen ikke valgte å gå selv, men ble sparket. Det skjedde med en telefonoppringing fra presidentens stabssjef Andrew Card som bad Powell om å avlevere avskjedssøknad to dager senere.

Powell er stadig uhyre populær, og mange vil føle at han tross sin ubetingede lojalitet over for Bush ble utsatt for en urimelig behandling.

Ingen kommentar

Det hvite hus har ikke kommentert opplysningene om Powell. Man har heller ikke benektet de vesentligste påstandene i Woodwards bok. Derimot hevdes det at presidenten ikke har snakket for optimistisk om utviklingen i Irak, men heller har fremhevet at det blir tale om en langvarig krig. En krig som ikke vil være avsluttet når han trer tilbake om godt to år.

KLAUS JUSTSENWashington

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Publisert: