Merkel må finne nye koalisjonspartnere

Angela Merkel ligger an til å få en fjerde periode som statsminister i Tyskland, men går kraftig tilbake. Sosialdemokratene trekker seg fra regjeringen.

VALG: Statsminister Angela Merkel får flest stemmer ifølge prognosene, men går tilbake fra forrige valg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Merkels kristenkonservative partiallianse CDU/CSU ligger an til å få 33,1 prosent av stemmene, viser en prognose som Infratest dimap har utarbeidet for fjernsynskanalen ARD.

Slår prognosen til, vil det være Merkels svakeste resultat siden hun kom til makten i Tyskland. Sammenlignet med valget i 2013 er det en tilbakegang på 8,4 prosentpoeng.

Samtidig raser sosialdemokratiske SPD med 5,3 prosentpoeng til 20,4 prosent.

SPDs leder Martin Schulz erkjenner nederlaget. Nå sier han at partiet vil gå i opposisjon.

– Denne kvelden markerer slutten på storkoalisjonen og vårt samarbeid med kristendemokratene, sa Schulz da han talte til SPDs valgvake.

Ifølge ham viser prognosene at storkoalisjonen har mistet støtte, samtidig som det fins andre regjeringsalternativer som kan få flertall.

– Nå skal vi bruke ukene og månedene fremover til en gjennomgang av vårt parti. Jeg føler det er min plikt som ny SPD-leder til å lede denne prosessen, sa han.

Jamaica-koalisjon

Merkel sier hun nå vil ta seg tid til å sondere. Hun mener velgerne har gitt henne mandat til å søke regjeringsmakt, selv om partiet går tilbake.

– Vi ønsker å danne regjering, og ingen regjering kan dannes uten oss, sa Merkel til CDUs valgvake.

Det mest aktuelle alternativet er nå en såkalt Jamaica-koalisjon, etter fargene i det jamaicanske flagget. Navnet spiller på de tyske partifargene og vil bestå av CDU/CSU (svart), liberale FDP (gult) og Grüne.

Både FDP og De grønne varsler søndag kveld at de er åpne for regjeringsforhandlinger.

Gjennombrudd for AfD

Valget er et gjennombrudd for Alternativ for Tyskland (AfD) på ytre høyre fløy. Partiet ligger ifølge prognosene an til å få 13,2 prosent av stemmene.

AfD blir dermed tredje største parti.

– Vi skal jage dem! sier Alexander Gauland, én av partiets to ledere.

– Nå skal vi ta vårt land og vårt folk tilbake, sier Gauland ifølge nyhetsbyrået DPA.

Ifølge ARDs prognose ligger AfD an til å få hele 87 seter i Forbundsdagen. Det vil gi partiet et helt nytt gjennomslag i tysk politikk og dessuten tilgang til viktig partifinansiering.

«Utfordrende»

Schulz sier AfDs sterke resultat er tungt å svelge. Han mener selve demokratiet i Tyskland er truet når ytre høyre nå gjør inntog i Forbundsdagen.

– Ingen demokrat kan nå fortsette som om ingenting har skjedd, sa han i sin tale.

Ved å gå i opposisjon selv vil Schulz imidlertid sikre at AfD ikke blir største opposisjonsparti, noe som ville ha gitt AfD ytterligere rettigheter i nasjonalforsamlingen.

– Betryggende

Med tyske «Herzlichen Glückwunsch» (hjertelige gratulasjoner) sendte statsminister Solberg en gratulasjonshilsen til Merkel på Twitter søndag kveld.

Solberg mener det er en «bedrift» av Merkel å klare å vinne fjerde valg på rad, selv om resultatet er svakere enn målingene tydet på at det skulle bli.

– Det er etter min mening betryggende for Europa. Vi trenger en sterk politiker som Angela Merkel også fremover, sier Solberg til NTB.

Hun tror likevel det kan bli en utfordring for Merkel å finne nye samarbeidspartnere – litt på samme måte som hjemme i Norge.

I tiden fremover mener Solberg at jobbskaping og omstilling av økonomien vil bli viktige oppgaver for den tyske regjeringen. I tillegg fremhever hun integrering som et viktig spørsmål.

– Det har kommet veldig mange til Tyskland. Det er veldig viktig at disse kommer i arbeid og bidrar inn i den tyske økonomien. Integreringspolitikken er viktig i alle europeiske land for å sikre mot at vi får store grupper av personer som står på utsiden av arbeidslivet, og som skaper større splittelse i samfunnet, sier hun.

Hun tror også det kan bli en utfordring for Tyskland med et AfD på ytre høyre som nå kommer med tyngde inn i Forbundsdagen.

– Spørsmålet er om dette vil påvirke de andre partiene eller ikke, sier Solberg til NTB.

Venstreradikale Die Linke får 9 prosent, miljøpartiet Grüne får 9,5 prosent, og liberale FDP 10,5 prosent.

Publisert: