Minst 27 personer drept i terrorangrep mot somalisk hotell – sikkerhetstopper sparket

Det blodige hotellangrepet i Somalias hovedstad Mogadishu krevde minst 27 liv. Landets politisjef og sikkerhetssjef har fått sparken. 

Soldater og redningspersonell forsøker å få oversikt over den kaotiske situasjonen etter selvmordsangrepet mot et hotell i Mogadishu. Foto: AP / NTB scanpix

En såret mann blir båret vekk fra åstedet for lørdagens selvmordsaksjon i Mogadishu i Somalia. Ekstremistgruppa al-Shabaab sier den står bak angrepet. Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Mange av ofrene er sivile, blant dem et spedbarn som i likhet med to små søsken og moren ble skutt i hodet, ifølge lokalt politi.

Dødstallet hadde søndag steget til 27, opplyser innenriksminister Mohamed Abukar Islow.

Avgjørelsen om å avsette politisjef Abdihakim Dahir Said og etterretningssjefen Abdillahi Mohamed Sanbalooshe ble tatt på et regjeringsmøte søndag.

Sikkerhetsstyrker greide å ta kontroll over hotellet søndag morgen, mange timer etter at angrepet begynte lørdag ettermiddag. To av i alt fem antatte angripere ble pågrepet i live, opplyser offiseren Mohamed Hussein.

Kraftig bilbombe

Angriperne sprengte først en bilbombe rett utenfor inngangen til Nasa Hablod Hotel, deretter stormet de hotellet og begynte å skyte. Mannen som kjørte bilen som gikk i luften, skal ha latet som om bilen fikk motorstopp og at han måtte ut og reparere den.

Det er også blitt meldt at en minibuss full av eksplosiver gikk i luften i et veikryss like ved, og at en av angriperne utløste en selvmordsvest.

Blant de om lag 30 sårede er en minister. Han ble reddet ut mens det fortsatt pågikk skuddvekslinger mellom angriperne og regjeringsstyrker. En tidligere landbruksminister og en tidligere politisjef skal være blant de døde.

Bilbombene forårsaket store ødelegger på bygninger og kjøretøy i nærheten av hotellet, som ofte blir brukt som møtested for politikere og ansatte i regjeringsapparatet.

Den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab sier at gruppa står bak angrepet.

Hyppige angrep

Mogadishu har vært rammet av flere store bombeangrep de siste årene, senest 14. oktober da over 350 mennesker ble drept idet en lastebil full av sprengstoff eksploderte utenfor et hotell i sentrum av byen.

Dette angrepet var det verste selvmordsangrepet i det krigsherjede landet. Ingen har så langt tatt på seg skylden for angrepet, men myndighetene anklaget al-Shabaab for å stå bak.

Gruppa har gjennomført mange lignende angrep i Mogadishu.