Erdogan oppfordret til gateprotest mot kuppet

Presidenten ga Facetime-intervju fra hemmelig sted og lovet at kuppet vil bli slått tilbake.

AVVISER KUPP: President Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia er blitt intervjuet av CNN Türk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømte i natt det han kalte et kuppforsøk. Han sa han ikke vil gi etter for det han kaller et mindretall i militæret.

Erdogan kom med uttalelsen via en mobilsamtale med CNN Türk etter at militæret sa de hadde tatt makten i landet. Han ba samtidig folk gå ut i gatene for å protestere mot kuppmakerne, en oppfordring som ble fulgt i både Istanbul og Ankara.

— Jeg tror virkelig ikke at de kommer til å lykkes, sa presidenten om kuppmakerne, og ba folket om å ikke respektere portforbudet som militæret har erklært.

Les også:

Les også

Kaotiske tilstander i Tyrkia etter angivelig militærkupp

— Gå ut i gatene

Og oppfordringen syntes å ha effekt. Flere sivile tok til gatene i både Istanbul og Ankara. Flere moskeer kalte inn til bønn.

— Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Jeg har aldri trodd at det finnes en makt som er sterkere enn folkemakten, sa Erdogan.

Han hevder at et lite mindretall innen militæret står bak kuppforsøket.

— Vi vil ikke gi etter for dem. Det er jeg som er øverstkommanderende, sier Erdogan og lovet å slå ned «okkupasjonen».

En stund rådde det forvirring om hvor Erdogan befant seg. Tyrkiske medier meldte tidlig at han ville forsøke å søke asyl i Tyskland.

I morgentimene lørdag skal presidenten fortsatt befinne seg i Tyrkia.

Arresterte generaler

Nyhetsbyrået DPA melder at folk i flere bydeler i Istanbul er gått ut i gatene for å støtte Erdogan mot kuppmakerne og at de roper «Allahu akbar». Også i Ankara har folk unnlatt å følge portforbudet, og en stor menneskemengde har møtt opp for å støtte den sittende regjeringen og presidenten.

Den tyrkiske kommentatoren Mahir Zeynalov siterer fra president Erdogans intervju. Ifølge Zeynalov sier Erdogan at det allerede er utstedt arrestordre på de militæroffiserene som forsøker å kuppe makten:

«Disse tanksene er ikke deres. Disse tanksene er vår nasjons. Og vi vet hvordan vi skal stå opp mot dem», sier han ifølge Zeynalov.

Landet timer før kaoset:

Les også

- Jeg kom meg over på den europeiske siden. Det må ha vært snakk om kort, kort tid før broen ble stengt.

En EU-kilde som nyhetsbyrået Reuters har snakket med mener kuppforsøket virker velorganisert.

— Det ligner et velorganisert kupp fra sentrale personer i militæret, ikke bare et par oberster, sier imidlertid en EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Publisert: