Aung Sang Suu Kyi er løslatt

Demokratibevegelsens førstedame endelig løslatt.

Publisert Publisert
  • Aftenposten.no
  • Bendik Bjerknes
  • Mari Torsdotter Hauge
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

For første gang på syv år kunne Suu Kyi, av mange regnet som håpets symbol i Burma, hilse tusenvis av tilhengere som hadde samlet seg foran porten til huset hennes. Litt over klokken 12 kom Suu Kyi ut av huset sitt og hilste på de mange fremmøtte.— Vi må arbeide sammen for å nå våre mål, var opposisjonslederens budskap.

Kort tid tidligere gikk representanter for myndighetene inn i huset der opposisjonslederen har sittet i husarrest de siste sju årene, for å lese opp ordren om løslatelse.

Deretter hadde Suu Kyi et kort møte med sin advokat og en lege, før hun gikk ut for å møte folket, skriver Aftenposten.no.

— En menneskemengde på flere hundre mennesker stormet mot huset hennes idet politiet fjernet barrikadene, forteller et øyenvitne på stedet til Reuters.

  • Erik Solheim:
Les også

- For tidlig å vurdere betydningen

<u>— For tidlig å vurdere betydningen</u>

  • **Burmakomiteen:
Les også

- Løslatelsen endrer ikke noe

<u>— Løslatelsen endrer ikke noe</u>**

  • **Bondevik:
Les også

- Ingen grunn til å la seg blende

<u>— Ingen grunn til å la seg blende</u>**

  • **Støre:
Les også

- Må gis alle friheter hun har krav på

<u>— Må gis alle friheter hun har krav på</u>**

Tilhengerne på plass

Lørdag morgen var flere hundre av Suu Kyis tilhengere samlet utenfor hjemmet hennes i Rangoon, hvor de ventet på at demokratiforkjemperen skulle slippes fri. Også utenfor hovedkvarteret til partiet National League for Democracy (NLD) møtte støttespillere opp for å ønske Suu Kyi velkommen til friheten.

Suu Kyi er 65 år og datteren til Burmas frigjøringshelt general Aung San. Hun har tilbragt de siste syv årene i husarrest og har til sammen vært innesperret i 15 av de siste 21 årene.

— Vi ber for hennes løslatelse. Vi er veldig spente, sa en tilhenger i dag utenfor Suu Kyis hjem til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Aung San Suu Kyis advokat, Nyan Win, utløper hennes arrest klokken 19 i kveld lokal tid (klokken 11.30 norsk tid). Fredsprisvinnerens husarrest gikk egentlig ut 27. mai 2009, men ble forlenget med 18 måneder i august.

Artikkelen fortsetter under videoen ...

Fikk uventet besøk

Suu Kyi var da tiltalt for å ha brutt vilkårene for husarrest etter at den amerikanske aktivisten John Yettaw tidligere i år svømte over en innsjø og tok seg inn i huset til Suu Kyi, angivelig for å hjelpe henne. Yettaw ble samtidig dømt til syv års straffarbeid for å ha tatt seg inn i huset til fredsprisvinneren.

Søndag arrangerte Burma sitt første valg på 20 år, et «demokratisk» valg som ble dømt nord og ned av både opposisjonen, vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner. Ifølge en av opposisjonens ledere, Khin Maung Swe fra partiet Nasjonal demokratisk kraft, tok hans parti ledelsen tidlig i opptellingen, skriver NTB.

— Men så kom USDP med såkalte forhåndsstemmer, og det snudde opp ned på resultatet, sier han.

Noe av den kraftigste kritikken kom fra USAs president Barack Obama:

— Det er uakseptabelt å stjele et valg, slik regimet i Burma igjen har gjort, noe hele verden kan se, sa Obama da han mandag talte til den indiske nasjonalforsamlingen i New Delhi.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og hennes nasjonale demokratiliga, som ble frarøvet seieren i 1990, boikottet valget og kalte det en farse.

**Les også:

Les også

De militære vant som ventet i Burma

De militære vant som ventet i Burma**

Publisert