Her er 10.000 mennesker savnet

10.000 mennesker er ikke gjort rede for i kystbyen Minamisanriku i Japan, ifølge den statlige TV-kanalen NHK.

Omkring 10.000 mennesker er ikke gjort rede for i kystbyen Minamisanriku i Japan, ifølge den statlige kringkastingen NHK.

Til sammen har byen om lag 17.000 innbyggere.

Redningsarbeidet etter det voldsomme jordskjelvet og tsunamien i Japan pågår med full styrke, og det kommer stadig nye opplysninger om omfanget av naturkatastrofen.

Les også

- Problematisk å få informasjon

1600 døde Japanerne våknet opp til et fryktelig skue. Ødeleggelsene etter jordskjelvet og tsunamien er enorme. Hundretusener er i tilfluktsleirer. Myndighetene frykter at 1600 personer omkom.

Hundretusener har nå søkt ly i tilfluktsleirer. Lørdag morgen norsk tid er det bekreftet at over 700 mennesker er omkommet etter jordskjelvet, men tallet vil trolig stige kraftig, advarer japanske myndigheter. Ifølge japansk presse kan 1600 mennesker ha mistet livet. Japans forsvarsdepartement opplyser at 1800 hus er ødelagt i Fukushima-området nord i landet. Politiet opplyser at 627 er registrert skadd.

Tilfluktsleirer Mer enn 215.000 mennesker befant seg lørdag i tilfluktsleirer, opplyste japanske myndigheter. Blant dem var titusener av mennesker som var blitt evakuert fra områdene rundt to atomkraftverk i Fukushima.

I et av de hardest rammede områdene kunne man høre rop om hjelp fra mennesker som var fanget under sammenraste bygninger, meldte nyhetsbyrået Kyodo. Japansk fjernsyn viste bilder av sykehusansatte som sto på taket med plakater hvor det sto «MAT» og «HJELP».

Les også

Nå er evakueringssonen 20 km

I Tokyo ble minst 116.000 mennesker ifølge Kyodo forhindret fra å reise hjem på grunn av transportproblemer.

Bygninger skylt vekk I byen Kesennuma nord i landet ble det meldt om kraftige branner som følge av drivstofflekkasjer. En tredel av byen, som har 74.000 innbyggere, skal ha vært under vann.

— Et enormt antall bygninger er skylt vekk, sa ordfører Shigeo Sugawara.

Også i millionbyen Sendai, som ble hardest rammet av tsunamien som oppsto som følge av jordskjelvet, var ødeleggelsene enorme.

— Trodde jeg skulle dø Jordskjelvet hadde en styrke på hele 8,9 og utløste en tsunami som var ti meter på sitt høyeste da den slo inn mot kysten nord i Japan. De enorme vannmassene rev med seg alt som kom i deres vei.

— Jeg trodde jeg skulle dø, sier Wataru Fujimura, en 38 år gammel selger fra Koriyama i Fukushima.

— Møbler og hyller ble kastet overalt, og det kom sprekker i gården, så vi til-brakte natten i bilen, forteller hun

Omfattende strømbrudd Jordskjelvet er det kraftigste som noensinne er registrert i Japan. Ifølge Kyodo utløste det minst 80 branner i byer langs kysten. Virksomheten ble stanset ved flere atomkraftverk og oljeraffinerier som følge av skjelvet, og flere millioner boliger og virksomheter mistet strømmen. Ifølge TEPCO var omfattende strømbrudd i vente i helgen.

Flere flyplasser ble også stengt, deriblant Narita lufthavn i Tokyo, og i tillegg ble alle havner stengt og togtrafikken stanset.

Utenriksdepartementet forsøkte fredag kveld å få kontakt med fem til ti nordmenn antas å befinne seg i det Sendai-området.

Les også

-Det er så skremmende

Etterskjelv om natten

Et nytt, kraftig jordskjelv målt til 6,6 rammet det nordvestlige Japan mens mange mange japanere lå og sov.

Skjelvet kjentes sterkt i det fjellrike Niigata-området, melder den statlige kringkastingen NHK, ifølge NTB.

Et kraftig etterskjelv rystet Japans østkyst lørdag.

Etterskjelvet hadde en styrke på 6,8, og episenteret var lokalisert 24 kilometer under overflaten 174 kilometer østsørøst for byen Sendai, opplyser US Geological Survey.

Sendai ble truffet av en ti meter høy tsunami etter hovedskjelvet, som hadde en styrke på 8,9, ifølge NTB.

svp://24430

Naoki Ueda

svp://24419