Italienske medier: – Mange døde etter at snøskred traff hotell

30 personer er savnet etter at et hotell ble tatt av et snøskred i Italia.

Publisert Publisert

TATT AV SNØSKRED: Torsdag formiddag har den italienske redningstjenesten lagt ut bilder som viser hotellet delvis begravd i snø. Foto: Vigili del Fuoco (Italias redningstjeneste)

30 personer er savnet og fryktes omkommet etter at et hotell i Abruzzo-regionen i Italia ble begravd i et snøskred, bekrefter sivilforsvaret i landet.

Det store skredet ble utløst onsdag kveld og traff hotellet Rigopiano i småbyen Farindola i Abruzzo-regionen i det sentrale Italia. Men redningsmannskaper klarte ikke å ta seg frem til stedet før natt til torsdag.

– Det er mange døde, sier Antonio Crocetta i en alpin redningsgruppe som var de første av redningsmannskapene som kom frem til hotellet, der det bodde minst 22 gjester, i tillegg til et personale på syv.

TØFFE FORHOLD: På grunn av vanskelige forhold kom ikke redningsmannskaper frem til hotellet før ved 04-tiden natt til torsdag. Foto: Vigili del Fuoco / Scanpix

«Hjelp, vi holder på å dø»

Nyhetsbyrået ANSA melder torsdag formiddag at det første offeret er tatt ut av den ødelagte hotellbygningen.

Sivilforsvaret i Italia ønsket ikke å bekrefte om det er funnet omkomne av hensyn til de pårørende til gjester og ansatte ved hotellet.

Ifølge VG, som siterer radiokanalen Rai Radio 1, har innesperrede sendt dramatiske meldinger – «hjelp, hjelp, vi holder på å dø» – til redningsmannskapene.

Dagbladet siterer kanalen på at to personer som sitter fast i en bygning under snøen har sendt en SMS med budskapet «hjelp, hjelp, vi fryser i hjel».

FJELLHOTELL: Hotellet Rigopiano ligger ved fjellgruppen Gran Sasso, som er fjellkjeden Appenninenes høyeste. Foto: GOOGLE MAPS

Vanskelige forhold i fjellet

På grunn av vanskelige forhold kom ikke redningsmannskaper frem til hotellet før ved 04-tiden natt til torsdag.

– Vi ropte høyt, men fikk ingen svar, sier redningsmannskapene, som tok seg frem ved hjelp av ski, ifølge La Repubblica.

Il Messaggero skriver at bilene som ble satt inn i redningsaksjonen sent onsdag kveld, ble stoppet av store snømengder om lag syv kilometer fra hotellet.

Torsdag formiddag ble redningsmannskaper fraktet til området ved hjelp av helikopter og et spesialkjøretøy.

PÅ VEI: Redningsmannskaper forsøker å ta seg frem til hotellet. Foto: Vigili del Fuoco / Scanpix

To personer skal være reddet

Hotellet ligger om lag 45 kilometer fra kystbyen Pescara i det sentrale Italia.

Provinspresident i Pescara, Antonio Di Marco, skriver på Facebook at to personer som befant seg på utsiden av hotellet, som ligger i nærheten av fjellet Gran Sasso, er reddet.

– Det vi vet er at skredet traff rett på hotellet, skriver Di Marco.

De to personene er ifølge ANSA fraktet til sykehus, og tilstanden deres er alvorlig, men ikke livstruende.

Nyhetsbyrået skriver at deler av hotellet rast sammen, mens andre deler er begravd i snø. Skredet flyttet den treetasjes bygningen ti meter.

UD tror ikke nordmenn er rammet

Det er foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er tatt av snøskredet som traff hotellet, opplyser Utenriksdepartementet.

– Den norske ambassaden i Italia følger opp saken og skal jobbe videre med lokale myndigheter, opplyser pressevakt Ane Lunde til NTB.

I løpet av fire timer onsdag rammet fire jordskjelv, alle med en styrke på mer enn 5, sentrale deler av Italia onsdag. Snøskredet ble trolig utløst som følge av skjelvene.

I tillegg til de savnede på hotellet, er en eldre mann funnet omkommet i en sammenrast bygning i provinsen Teramo i Abruzzo.

Publisert