I Smålands dype skoger er Pippi, Emil og Marikken sprell levende

I Astrid Lindgrens verden er barna sjefer.

GJENFORENING: Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrømpe blir veldig glad når pappa Kaptein Efraim Langstrømpe kommer på uventet besøk.
FLYTUR: Den kjente scenen hvor Emil heiser lillesøster Ida opp i flaggstangen slik at hun kan se til Mariannelund er populær blant publikum.
EVENTYRISK: Inne i Mattiskogen troner Mattisborgen. Ronja og Birks vennskap forener de to røverbandene som bor her. Borgen revnet den stormfulle natten Ronja ble født. Ronja Røverdatter var den siste boken Astrid Lindgren skrev, da var hun blitt 74 år gammel.
KRUMMELUREPILLER: Ifølge Pippi gjør pillene slik at man aldri behøver å bli voksen. De kan kjøpes i Astrid Lindgrens verden for kun 10 kroner pakken.
  • Marianne Wie
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det er akkurat her vi er i boken, roper ni år gamle Una Reed begeistret før hun løper over broen mot det røde huset på Junibakken.

Der utspilles scenen hvor Marikken og lillesøster Lisabet har piknik på uthustaket.

FLYTUR: På idylliske Junibakken er det fart og spenning når Marikken og lillesøster Lisabet har piknik på taket.

Publikum stønner av beundring og bekymring når Marikken kaster seg fra mønet i håp om å kunne fly, med hjelp av en stor paraply.Det ender i knall og fall og en stilleliggende Marikken.

Da hun endelig kommer på beina, strømmer barn inn gjennom den hvitmalte porten for å klemme på og bli fotografert sammen med den «ikke riktig kloke jenta» med det store samvittighetsfulle hjerte.

Da vi forlater Junibakken, kommer vi i snakk med Abbe, nabogutten og helten til Marikken. Han skal til torget for å hilse på sin mor som står og selger sukkerkringlene han bakte i dag tidlig.

HELTEMØTE: Una Reed (9), Elinor Bekkum (10) og Tone Bekkum (7,5) synes det er spennende å slå av en prat med Abbe Nilsson etter de har sett Marikken-forestillingen på Junibakken.

— Finemang, sier Abbe – «utmerket» - når han hører at vi har tenkt å smake på kringlene hans senere i dag.

Barna bestemmer

VIMMERBY: Den lilla, lilla staden er miniatyrkopi av Astrid Lindgrens fødeby, Vimmerby.

Her i Astrid Lindgrens verden er skuespillerne alltid i karakter både før og etter opptreden. Vi vinker farvel til Abbe og rusler gatelangs i miniatyrbyen Lilla, lilla staden.Gjennom vinduene gjenkjenner vi episoder fra Astrid Lindgrens historier. I godtebutikken handler en Pippi-dukke 18 kg sukkertøy, og ved pannekakehuset danser Alva med feieren på borgermesterfruens høstball.

VILLA VILLEKULLA: Hjemme hos Pippi Langstrømpe blir alle tatt godt imot. I taket på kjøkkenet henger det pannekaker og utenfor huset står den prikkete hesten og venter.

Vi lar barna bestemme takten slik som parken anbefaler, og setter kursen mot bakeriet i Bråkmakergaten. På veien undersøker vi Lottas gule – og gamle Fru Bergs røde – hus. Det var her filmene om Lotta i Bråkmakergaten og Lotta flytter hjemmefra ble spilt inn.Interiøret er en drøm for retroelskere, og barna stortrives med å vippe opp de to løse plankene i gjerdet for å ta snarveien inn til Fru Berg, slik Lotta stadig gjør i filmene.

GJENFORENING: Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrømpe blir veldig glad når pappa Kaptein Efraim Langstrømpe kommer på uventet besøk.

Utenfor A. Larssons Bageri kommer frøken Prüselius, eller «Prussiluskan», som Pippi kaller henne, farende forbi på sykkel. Hun skal til Lille Scenen for å synge sanger fra Astrid Lindgrens fortellinger sammen med politikonstablene Kling og Klang.Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Nei til pizza og pommes frites

SUKKERDRIKKE: Tone Bekkum fra Bergen koser seg med Abbes sukkerkringle og Pippis socherdricka på konditori i Bråkmakergata.

Inne i bakeriet bugner kakedisken med fristende småkaker og kanelboller, samt Abbes hjemmebakte sukkerkringler som skylles ned med Pippis «sockerdricka».Ingenting er overlatt til tilfeldighetene her i Astrid Lindgrens verden, og i likhet med skuespillerne, kostymene, interiøret og musikerne spiller også maten som serveres en viktig rolle.

— Her finnes ingen pizza og pommes frites, sier direktør Jocke Johansson.

FLYTUR: Den kjente scenen hvor Emil heiser lillesøster Ida opp i flaggstangen slik at hun kan se til Mariannelund er populær blant publikum.

Parken serverer kortreist mat, som har en tilknytning til Astrid Lindgrens historier. Smålandsk kjøttsuppe, kjøttboller med hjemmelaget potetstappe og pannekaker selges til overkommelige priser.— Vi driver stedet etter Astrid Lindgrens livsfilosofi, sier Jocke Johansson, og legger til at det viktigste for Lindgren var at stedet kjentes ekte og ærlig.

Hun ville skape et sted for barn hvor det var rom for å utfolde fantasien. Et sted som økte lysten til å lese og som inspirerer barn og voksne til flere felles lesestunder.

Jocke tipser oss om at det er duket for «kalas» borte hos Emil, så vi setter kursen mot Katthult i Lønneberget.

Ida i flaggstangen

SNEKKERBU: På Katthult kan du oppleve snekkerbua med Emils mange trefigurer. Her tilbringer den fremtidlige ordføreren i herredsstyret mange timer av sin barndom.

Publikum jubler når Emil heiser lillesøster Ida opp i flaggstangen. Hennes røde kjole og hvite forkle får nærsynte Fru Petrell til å spørre om hvorfor familien Svensson flagrer med Dannebrogen.Som vanlig blir det en tur i snekkerbua for Emil, før familien hans og resten av kaffebesøket danser og synger oss gjennom utallige låter fra Emil-filmene.

SMÅFOLK: Se verden slik den oppleves for tommelfingerhøye Per Pussling, som bor i et musehull hjemme hos ensomme Kjell.

Det er den kjente jazz-musikeren Georg Riedel som har komponert den fengende musikken etter Astrid Lindgrens sangtekster. Stemningen når toppen når Katthultfolket får publikum til å klappe, galoppere og danse til Bom-scika-bom-sangen.Fire år gamle Raya Rosenova fra Bulgaria har forelsket seg i parkens mange miniatyrhus, og ifølge moren Gergana Stancheva gjentar hun stadig at de små husene er som skapt for henne.

SMÅFOLK: Se verden slik den oppleves for tommelfingerhøye Per Pussling, som bor i et musehull hjemme hos ensomme Kjell.

— Ikke bare Astrid Lindgrens verden, men hele Sverige er veldig barnevennlig, sier Gergana Stancheva med beundring i stemmen.Hun roser skuespillerne i teaterparken for deres naturlige og talentfulle opptredener, og beskriver opplevelsen av stedet som å ta del i et eventyr.

Selv om hun og datteren ikke forstår svensk, kjenner de igjen historiene gjennom miljøet og handlingen.

— I Bulgaria er bøkene om Pippi, Emil og Ronja veldig populær, de er til og med del av pensum på barneskolen. Dette besøket har inspirert meg til å bli kjent med flere av Astrid Lindgrens historier, sier Gergana begeistret.

Dag går mot kveld også i eventyrland. Fra parkeringsplassen skimter vi Mattisborgen. En flokk med kråker flyr over borgen og inn mot skogen. Det er magisk, men likevel virkelig.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Publisert: