Hjelp på vei til flomofrene

Leger og medisinsk utstyr sendes nå i all hast til de oversvømte områdene i India, der nesten 1,2 millioner mennesker er blitt hjemløse.

Publisert:
NTB

Samtidig trues nabolandet Bangladesh av en flomkatastrofe.

Minst 90 mennesker var inntil mandag funnet omkommet i den fattige østindiske delstaten Bihar, der mange landsbyfolk har holdt til på hustak i dagevis. Andre må overleve på blader og røtter fra planter de finner, og hjelpearbeiderne er til dels dårlig utstyrt.

Hjelpebehovet er enormt. I en leir i Saharsa-distriktet, omtrent 1.200 kilometer nordøst for Indias hovedstad New Delhi, forsøkte en sykepleier mandag å behandle syke, uten andre medisiner enn en enkelt pakke reseptfrie smertestillende midler.

Fare for epidemier FN-arbeidere advarer om fare for epidemier. – Varmen, mangelen på trygt drikkevann og dårlige hygieniske forhold øker faren for vann— eller vektorbårne sykdommer (der smitten overføres fra dyr eller insekter til mennesker), ble det sagt mandag.

– I noen av gigantleirene som nå er under bygging, vil det være tilfredsstillende sanitære forhold. Men disse leirene er ennå ikke klare, påpekte nødhjelpsspesialisten Mani Kumar i FNs barnefond UNICEF.

Siden monsuntiden begynte i Sør-Asia i juni, har mer enn 1000 mennesker mistet livet i oversvømmelser. Verst var styrtregnet og flomvannets herjinger i delstaten Uttar Pradesh nord i India i juli.

Bangladesh I mange landsbyer langs grensen mellom India og Bangladesh vasser folk til knes i vann, mens de priser seg lykkelige over at forholdene ikke er verre. Inne i Bangladesh har minst 50.000 måttet flykte fra vannmassene som har oversvømt over 100 landsbyer.

Mange skoler er stengt for undervisning og i stedet omgjort til oppsamlingsleirer for flomofre. Vannstanden i landets tre største elver øker faretruende, advarte senteret for flomvarsling i Bangladesh mandag.

Situasjonen i Bangladesh kan komme til å forverre seg vesentlig i løpet av dagene fremover, het det i denne advarselen. For vannstanden i de store elvene stiger med opp til 15 centimeter per dag.

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI / REUTERS

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI / REUTERS

Publisert: