Pakistaner tilstår ansvar for 11. september-angrep

Pakistaneren Khalil Sheikh Mohammed skal ha tilstått at det var han som sto bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001 som kostet nesten 3.000 mennesker livet.

NTB

Ifølge en utskrift som ble offentliggjort av Pentagon onsdag, kom Mohammed med tilståelsen i forrige uke i et avhør bak lukkede dører på Guantanamo-basen dit han ble brakt i fjor etter å ha blitt tatt til fange i Pakistan i 2003.

– Jeg var ansvarlig for 9/11-operasjonen fra A til Z, sa han ifølge utskriften der han også tok på seg ansvaret for til sammen 28 terrorangrep, hvorav mange ble avverget.

– Jeg var operativt ansvarlig for Osama bin Laden for organisering, planlegging, oppfølging og gjennomføring av 11. september-operasjonen, sa han gjennom sin oppnevnte representant, et medlem av USAs væpnede styrker.

USA har tidligere sagt at Mohammed var hjernen bak 11. september-angrepet, men ikke så detaljert som i den siste tilståelsen. Han ble arrestert i Pakistan i mars 2003 av pakistansk politi og utlevert til USA.

Lang rekke angrep

Blant de andre al-Qaida-angrepene han påtar seg ansvaret for, er angrepet på World Trade Center i 1993, forsøket til den såkalte skobomberen Richard Reid på å utløse en bombe på et passasjerfly over Atlanterhavet, og bombeattentatet mot to nattklubber på Bali der over 200 mennesker ble drept.

Ifølge utskriften hadde han også lagt planer om attentat mot pave Johannes Paul II under et besøk på Filippinene, og mot de tidligere amerikanske presidentene Bill Clinton og Jimmy Carter.

Han skal også ha sagt at han hadde planlagt enda en runde med terrorangrep i USA etter 11. september-angrepet. Målene var Empire State Building i New York, Sears Tower i Chicago og skyskrapere i San Francisco og Seattle.

Videre skal han ha planlagt angrep på amerikanske krigsskip og oljetankere i Hormuz-stredet, Gibraltarstredet og i Singapore, og sabotasje mot Panama-kanalen. Han mistenkes også for å ha vært involvert i terrorangrepene på de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania.

«Fiendtlig stridende»

Ifølge den 26 sider lange utskriften var Mohammed selv til stede på rettsmøtet, som ble avholdt for å bestemme om han oppfyller definisjonen på en «fiendtlig stridende» som kan holdes fanget på ubestemt tid og dømmes av en militærdomstol.

Utskriften er redigert og sensurert av Pentagon, angivelig for å fjerne sensitiv informasjon.

Ifølge BBC har Pentagon offentliggjort utskriften for å vise at Mohammed er en svært farlig mann, og for å rettferdiggjøre fangeleiren på Guantanamo-basen. Både fangeleiren og kategorien «fiendtlig stridende» er blitt kraftig fordømt over hele verden som brudd på folkeretten.

Fra CIA-fengsel

Mohammed er blant 14 fanger som amerikanske myndighetene anser for å være spesielt interessante og som i fjor ble overført til Guantanamo-basen fra hemmelige CIA-fengsler rundt om i verden.

I utskriften sammenligner Mohammed Osama bin Laden med George Washington, og han synes også å beklage at liv går med i terroraksjonene, selv om han mener det ikke er til å unngå i en krig mot USA.

Pentagon offentliggjorde samtidig utskriftene fra avhør av to andre terrormistenkte, Ramzi Binalshibh fra Jemen og Abu Faraj al-Libi fra Libya.

Binalshibh skal ha hjulpet til med 11. september-angrepet og vært involvert i en plan om å styrte et fly på Heathrow-flyplassen i London. Al-Libi skal ha stått bak to bombeangrep mot president Pervez Musharraf på grunn av hans støtte til USAs krig mot terror.

HO