Søreide kaller Israels voldsbruk uakseptabel

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) går hardt ut mot israelske soldaters drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.

Publisert:

ÅPNET ILD: Over 50 palestinere ble drept da israelske skarpskyttere åpnet ild mot demonstranter på Gazastripen mandag. Foto: AP / Scanpix

NTB

Over 50 palestinere ble drept og 2200 såret da israelske soldater langs grensen skjøt med skarpt mot palestinske demonstranter inne på grensen mandag.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide.

Palestinerne protesterte langs grensegjerdet mellom Israel og Gazastripen i protest mot at USA har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Les også

Israel anklages for massakre på 70-årsdagen for statens opprettelse

Frykter økt ustabilitet

– Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza. Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begges sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, sier Søreide.

Utenriksministeren frykter også økt ustabilitet i Midtøsten som følge av at USA har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Jeg er bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og gjøre det vanskeligere å få partene til forhandlingsbordet. Vårt syn har blitt tydelig formidlet til amerikanske myndigheter, sier Søreide.

UAKSEPTABELT: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) går hardt ut mot israelske soldaters drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix

FN-sjefen bekymret over Gaza-uro

FNs generalsekretær António Guterres sier han er svært bekymret over det som skjer på Gazastripen.

– Det som skjer nå, viser at det er et stort behov for en politisk løsning på konflikten mellom israelere og palestinere, sier Guterres.

– Det finnes ingen plan B, et alternativ til en tostatsløsning der israelere og palestinere kan leve i fred, med gjensidig sikkerhet og med fullt samarbeid med verdenssamfunnet, sier han.

BEKYMRET: FNs generalsekretær António Guterres. Foto: AP / Scanpix

EU maner til ro

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ber om tilbakeholdenhet og ber Israel respektere retten til fredelige protester.

– Titalls palestinere, inkludert barn, er drept og hundrevis er såret av israelske kuler i dag, sier Mogherini i en uttalelse mandag.

– Israel må respektere retten til fredelige protester og prinsippet om proporsjonalitet i bruk av vold. Hamas og de som leder protestene på Gazastripen, må sørge for at de holder seg strengt til ikkevold og ikke lar seg utnytte til andre formål, sier Mogherini videre.

MANER TIL RO: EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Foto: AP / Scanpix

Publisert: