Kim og Trump på plass i Singapore

Eksperter optimistiske foran møtet med Donald Trump.

Publisert:

PÅ PLASS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un ankommer Singapore med et fly fra Air China. Bildet er offentliggjort av Singapores kommunikasjonsdepartement. Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Nord-Koreas leder Kim Junig-un landet på Changi lufthavn søndag klokken 14.38 lokal tid. Han kom med et fly fra China Air og ble deretter kjørt til hotellet St. Regis, der delegasjonen hans skal bo, melder Channel News Asia.

Søndag kveld lokal tid kom også USAs president Donald Trump til landet.

Presidentens fly Air Force One landet på den militære flyplassen Paya Lebar.

De to skal møtes til toppmøte tirsdag morgen.

HISTORISK: Det er snart duket for et historisk toppmøte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: Evan Vucci / Korean Central News Agency via AP / NTB scanpix

– Kun én sjanse

I forbindelse med avreisen sa Trump at han er på et «fredsoppdrag», men han advarte også om at den nordkoreanske lederen kun får én sjanse til å vise at han er seriøs.

– Jeg føler meg sikker på at Kim Jong-un ønsker å gjøre noe stort for folket sitt, men han får ikke denne sjansen igjen, sa Trump og la til at han har evne til å merke om Kim mener alvor i løpet av et minutt.

Flere lokale medier var raskt ute med å melde at Kim var landet, og kort tid etter kom bekreftelsen fra Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan.

– Velkommen, formann Kim Jong-un, skriver han på Twitter.

Han har også lagt ut et bilde der han og Kim gir hverandre et håndtrykk.

MANGE BILER: Den nordkoreanske bilkolonnen på vei gjennom Singapore søndag. Foto: Joseph Nair, AP / NTB scanpix

Lurte pressen?

At Kim ankom med et fly fra China Air, betyr at han greide å lure dem som trodde han skulle ankomme med sitt eget russiskproduserte privatfly. En nettjeneste som følger flytrafikken, viser nemlig at privatflyet fortsatt befant seg i luften, på vei mot Singapore, da det ble meldt at Kim hadde landet.

Også et transportfly som var med under Kims siste besøk i Kina, har forlatt Nord-Korea, ifølge nettsidene. The Straits Times melder at det finnes mat og en rekke luksusbiler om bord på flyet. De er etter alt å dømme ment for Kim og hans følge.

Møter statsministeren

Straks etter at flyet med Kim landet, forlot en bilkolonne med opptil 30 biler flyplassen. Blant bilene var det en stor limousin med nordkoreansk flagg. Kolonnen ble eskortert av politifolk på motorsykler.

Kim skulle søndag møte Singapores statsminister Lee Hsien Loong, mens Trump skal møte statsministeren mandag.

– Kommer til å lytte

Til tross for at verken Trump eller Kim er kjent for å være spesielt diplomatiske, er eksperter optimistiske i forkant av møtet tirsdag.

– Jeg tror de vil komme godt overens. Det er stikk i strid med det man forventer, men jeg tror de kommer til å lytte til hverandre, sier professor John Delury ved Yonsei-universitetet i Seoul.

Trump håper å sikre en atomavtale med Nord-Korea som fører til at regimet avslutter sitt atomprogram, men understreket i forrige uke at dette tar mer enn ett møte å få til.

Trump er kjent for å gå bort fra formell protokoll under offisielle møter, men ifølge diplomater som har planlagt tidligere møter med nordkoreanske tjenestemenn, er nordkoreanerne svært nøye på formalitetene.

Ifølge tradisjonen ankommer personen med høyest status som oftest sist og sitter lengst vekk fra døren, sier en japansk tjenestemann som har deltatt i møter mellom japanske og nordkoreanske tjenestemenn. En løsning kan rett og slett være å bruke et rom med to dører.

NYMALT: Møtet mellom president Trump og Kim Jong-un finner sted på Hotel Capella. Hotellet ble malt denne uken i anledning begivenheten. Foto: Yong Teck Lim, AP / NTB scanpix

Ny tone

USAs forsvarsminister Jim Mattis sa i forrige uke at sanksjonene mot Nord-Korea kun heves dersom landet «gjennomfører irreversible og dokumenterbare steg mot atomnedrustning».

Men de to lederne har en vennligere tone seg imellom enn tidligere. Trump har tidligere sagt at det er takket være hans «maksimale press» at han har fått Nord-Korea til forhandlingsbordet.

Etter et møte med tjenestemenn fra Nord-Korea i forrige uke sa presidenten imidlertid at han ikke vil bruke dette begrepet mer fordi de nå «kommer overens», ifølge BBC.

Dermed er situasjonen nå en helt annet enn for kun et års tid siden, da et møte virket utenkelig. Nord-Koreas missiltester førte da til flere skarpe ordvekslinger mellom presidenten og regimelederen. Trump kalte blant annet Kim for «rocket man» men Kim på sin side beskrev Trump som en «gammel sullik».

LUKSUS: Møtet mellom Nord-Koreas Kim Jong-un og USAs Donald Trump finner sted på øyen Sentosa, kjent for sine luksushoteller. Foto: Minoru Iwasaki, AP / NTB scanpix

Nymalt hotell

12. juni klokken 9 på morgenen lokal tid, eller klokken 3 på natten norsk tid, skal de to lederne møtes på nøytral grunn på luksushotellet Capella på øyen Sentosa. Hotell Capella består av flere bygninger og regnes som et avsondret sted med store muligheter for privatliv. To av hotellets bygg ble ført opp på 1880-tallet for britiske offiserer som var stasjonert på øyen.

Tirsdag ble hotellets fasade malt, og røde løpere ble rullet ut foran hotellets to innganger.

Publisert: