Frykter nye terroraksjoner

Flere land i Asia er i høyeste alarmberedskap av frykt for nye terroraksjoner etter selvmordsaksjonen på den indonesiske ferieøyen Bali. En av de antatte terroristene er identifisert etter at bilder av gjerningsmennenes avrevne hoder ble offentliggjort.

JENS ERIK RASMUSSEN

Kuala Lumpur

Den blodige terroren kommer akkurat når de sørøstasiatiske feriestedene forbereder årets høysesong med mange millioner turister fra Europa og USA, som vil til tropevarmen.

I Thailand har regjeringslederen, Thaksin Shinawatra, utkommandert et stort antall sivilkledde betjenter og sikkerhetsfolk til landets feriesteder for å oppspore terrorister. Regjeringen har mottatt seriøse etterretningsrapporter om at nye aksjoner er under forberedelse.

— Terroristene beveger seg rundt i regionen, og de har tette forbindelser til hverandre, advarer Thaksin Shinawatra, som ellers normalt nedtoner risikoen for terror i Thailand for ikke å skade turismen.

Skjerpet sikkerheten

Filippinene har også skjerpet sikkerhetsforanstaltningene i landet, som har en stor muslimsk befolkningsgruppe på de sørlige øyene. Øyriket har i de siste årene vært rammet av flere terroraksjoner.

I Malaysia mottok seks ambassader onsdag mistenkelige brev og pakker, som inneholdt trusler om hevn på grunn av påstått urettferdighet mot verdens muslimer. Sprengstoffeksperter kunne raskt konstatere at forsendelsene var ufarlige.

I Indonesia er flere hundre tusen politifolk sendt ut i gatene i et forsøk på å forhindre nye aksjoner. Myndighetene frykter at terroristene vil forsøke med enda et angrep. Ved større turiststeder, innkjøpssentre og i ambassadekvartalet i hovedstaden Jakarta undersøkes vesker og kjøretøy for sprengstoff.

Politiet har ennå ikke foretatt arrestasjoner av mistenkte bak de siste eksplosjonene på Bali. Mange er blitt avhørt, og politiet har fått en henvendelse fra en person som mener å kunne gjenkjenne en av de antatte selvmordsterroristene på de bildene som er offentliggjort i mediene.

Ingen har tatt ansvaret for de tre bombene på Bali som drepte 22 personer, deriblant tre selvmordere med sprengstoff limt til kroppen eller i vesker.

Åndelig leder tar avstand

Politiet er overbevist om at det er den militante, islamske gruppe Jemaah Islamiyah, JI, som står bak. Den muslimske presten Abu Bakar Bashir, som antas å være åndelig leder for JI, har imidlertid tatt avstand fra aksjonen. men han tilføyde i en erklæring at bombene var et tegn fra gud om utilfredshet med den indonesiske regjeringen.

Den australske regjeringen har lenge undret seg over at Jemaah Islamiyah ikke er forbudt i Indonesia, og utenriksminister Alexander Downer er på vei til Jakarta for å drøfte hvordan man skal bekjempe terroren. Australiere har vært mål for flere terroraksjoner i Indonesia i de siste årene.

Regjeringen vil ikke direkte oppfordre til et forbud mot JI, da det kan oppfattes som innblanding i Indonesias indre anliggender.

De indonesiske myndighetene har flere ganger avvist å forby JI, fordi det ikke er snakk om en formell organisasjon, men om en undergrunnsbevegelse som ingen kjenner omfanget av.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende