- Nord-Korea planlegger massehenrettelse

Nord-Korea planlegger å henrette 200 offentlige ansatte som hadde tette bånd til Kim Jong-uns onkel Jang Song-taek.

Publisert Publisert

DIKTATOR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med soldater fra Folkets hær. Fotografiet, som er fra Nord-Koreas nyhetsbyrå, KCNA, er udatert. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Det er den sørkoreanske avisen Chosun Ilbo som skriver dette torsdag med henvisning til det avisen bare kaller «en kilde».

Kims onkel Jang Song-taek var blant Nord-Koreas mektigste menn før han ble henrettet i desember. Henrettelsen blir sett på som den største politiske omveltningen i landet siden Kim ble landets leder i 2011.

Ifølge Chosun Ilbo opplyste kilden om de forestående henrettelsene tirsdag denne uken. I tillegg til henrettelsene risikerer rundt 1000 familiemedlemmer av de dødsdømte å bli sendt i konsentrasjonsleirer.

De 200 betegnes som «kjernetilhengere» og de 1000 som sympatisører. Det dreier seg om medlemmer av kommunistpartiet, ansatte i regjeringsapparatet og militære ledere.

— Det er folk som mottok ordrer direkte fra Jang Song-taek, sier kilden til den sørkoreanske avisen.

— Henrettelsene vil finne sted på skyteplassen til Kang Kon krigsskole, og framtredende partiledere, regjeringsmedlemmer og militære ledere skal bivåne det hele, tilføyer kilden.

Statens sikkerhetsdepartement har fullmakt fra Nord-Koreas øverste domstol til å gjennomføre rettssaker bak lukkede dører og avsi dødsdommer, ifølge Chosun Ilbos kilde. Familiemedlemmene til dem som dømmes til døden, blir sannsynligvis sendt i konsentrasjonsleirer uten noen form for rettssak.

Publisert