FN-rapport: Syria-sanksjonene rammer sivilbefolkningen

En intern FN-rapport slår fast at sanksjonene USA og EU har innført mot Syria, rammer sivilbefolkningen og nødhjelpsarbeidet i landet.

NØDHJELP: Sanksjonene USA og EU har innført mot Syria, rammer nødhjelpsarbeidet og sivilbefolkningen i landet, konkluderer en intern FN-rapport.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Nettavisen The Intercept har fått tilgang til den 40 sider lange rapporten, som har tittelen "Humanitarian Impact of Syria-related Unilateral Restrictive Measures".

Rapporten omtaler sanksjonene som «ett av de mest kompliserte og vidtrekkende sanksjonsregimet som noensinne er innført» mot noe land.

De amerikanske sanksjonene betegnes som særlig tøffe «når det gjelder leveranser av humanitærhjelp». Amerikansk UD tilbakeviser konklusjonene i FN-rapporten.

Pengevansker

Sanksjonene mot syriske banker har i praksis gjort det umulig å overføre penger til landet på lovlig vis, konstaterer rapporten videre.

Som en følge av dette har det vokst fram et uoffisielt og uregulert system for pengeoverføringer, som ingen har innsyn i og som gjør det enklere for ytterliggående grupper som IS å finansiere sin virksomhet.

Sanksjonene gjør det samtidig svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner å betale lokale leverandører og ansatte, noe som ifølge rapporten har «forsinket eller forhindret leveranser» av nødhjelp både til regjerings- og opprørskontrollerte områder.

Medisinforsendelser

BARN RAMMES: Sivilbefolkningen i Syria lider ikke bare som følge av krigshandlingene, men også som følge av sanksjonene USA og EU har innført mot landet, heter det i en intern FN-rapport.

Sanksjonene innebærer også at nødhjelpsforsendelser som inneholder mer enn 10 prosent amerikanske varer, ikke kan eksporteres til Syria. Dette rammer blant annet forsendelser av medisiner.

Hjelpeorganisasjoner som ønsker å omgå sanksjonene, må søke om spesielle lisenser, noe som er en tidkrevende prosess der kostnaden ofte overstiger verdien av varene det søkes om å eksportere.

– Bidrar til matmangel

The Intercept har også fått tilgang til en intern epost, skrevet av det de omtaler som en sentral FN-tjenestemann. Vedkommende hevder at sanksjonene USA og EU har innført, bidrar til matmangel og et stadig dårligere helsevesen i Syria.

I eposten, som ble skrevet i august, heter det blant annet at sanksjonene har bidratt til en dobling av drivstoffprisen de siste 18 månedene og et fall i produksjonen av hvete på 40 prosent siden 2010. Det har ført til en tredobling av prisen på hvetemel, samtidig med at prisen på ris har økt med 650 prosent.

FN-tjenestemannen skriver videre at sanksjonene er «en hovedårsak» til at Syrias helsevesen er i ferd med å bryte helt sammen.

Legemiddelfabrikker som ikke er ødelagt av krigshandlinger, har måttet stenge fordi sanksjonene hindrer import av råvarer og utenlandsk valuta, heter det videre i eposten.

USA avviser

Amerikansk UD tilbakeviser konklusjonene i FN-rapporten og mener at det uansett er president Bashar al-Assad som må ta ansvaret for at Syrias befolkning lider.

– Det virkelige ansvaret for den forferdelige humanitære situasjonen ligger utelukkende hos Assad, som gjentatte ganger har nektet hjelpearbeidere tilgang og som har angrepet dem, heter det i en kunngjøring.

– Han kan lindre disse lidelsene når som helst, ved å følge opp løftene om å gi full adgang for leveranser av humanitærhjelp i de områdene som ifølge FN trenger det, heter det videre.

Publisert: