Vulkanutbrudd i Indonesia – landsbyer evakueres

Landsbyer i Indonesia evakueres etter et utbrudd i vulkanen Semeru, og flere tusen mennesker er brakt til tilfluktssentre.

En mann følger med på utbruddet på vulkanen Semeru på øya Java søndag.
Glovarm gass og partikler – såkalte pyroklastiske strømmer – rant nedover fjellsidene på vulkanen Semeru søndag.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:

Varm aske steg halvannen kilometer til værs fra vulkanen på øya Java søndag. Glødende lava og glovarm gass og aske strømmet nedover fjellsidene.

Indonesiske myndigheter hevet beredskapsnivået og ba folk holde seg minst 8 kilometer unna krateret og unngå et 13 kilometer langt område langs en elv i den retningen asken var på vei.

Flere landsbyer er dekket av aske, men det er så langt ikke meldt om personskader eller omkomne. Utover kvelden søndag fortsatte utbruddet, men askeskyen var litt mindre.

Folk flyktet på motorsykler, noen med opptil tre personer og eiendeler, og flere tusen mennesker – de fleste kvinner, barn og eldre – er flyttet til tryggere områder. Minst seks landsbyer er helt evakuert.

Til sammen elleve oppholdssteder er klargjort for dem som evakueres, ifølge Abdul Muhari, talsperson for Indonesias etat for krisehåndtering. Ingen får reise hjem askeskyene er borte.

Muhari forteller at monsunregn førte til at lavadomen på toppen av den 3.676 meter høye vulkanen kollapset. Dette utløste utbruddet.

På Japan advarte landets meteorologiske institutt mot risikoen for en mulig tsunami etter utbruddet, men utover dagen var det ikke observert uvanlig høyt tidevann.

Vulkanen hadde også et utbrudd i desember i fjor, og da omkom 51 mennesker i landsbyer som ble begravet i gjørme. Flere hundre personer fikk brannskader.

Publisert: