- Vi velger mye heller fjellet enn Syden i sommerferien

Til tross for mer snø i fjellet en normalt for årstiden, opplever Den Norske Turistforening rekordstor interesse for sine hytter i fjellet.

L1004415.jpg
MØTE MED GEITER: Hyttebestyrer Lars Åge Hilde og datteren Anya Heggdal Hilde mater geitene på DNTs eldste hytte, Gjendebu i Jotunheimen. Hvert år sender Statens naturoppsyn geiter til fjells for å beite ned krattskogen rundt hytten.
GOD HJELPER: Hyttebestyrer Lars Åge Hilde (til høyre) serverer kaffe i solveggen på Gjendebu. Tyske Olaf Feierfeil (til venstre) møtte Hilde på en hytte i Jotunheimen for 25 år siden. Han kommer til Gjendebu hver sommer for å hjelpe bestyreren med driften av hytten i de hektiske sommerukene.
ENKELT Å FINNE FREM: Turistforeningen har merket 20.000 kilometer med sommerruter med sine røde T-er.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Idyllisk plassert ved Gjende-vannets vestende i Jotunheimen ligger Gjendebu, den eldste av i alt 500 DNT-hytter i den norske fjellheimen. På hyttetunet står mange par fjellstøvler.

Føttene som har vandret over fjellet i disse støvlene, lufter seg nå i solen, vasser i det turkise fjellvannet eller behandles med gnagsårplaster og sportstape før neste etappe.

FORETREKKER FJELLET: Karianne Faråsengen og Arne Karsten Steinan foretrekker den norske fjellheimen fremfor sydentur om sommeren. Her er de på vei fra Gjendebu til Gjendetunga (1516 moh) med hundene Frida og Shana.

— Vi velger mye heller fjellet enn Syden i sommerferien. Her oppe er vi uten mobildekning og har tid til hverandre og hundene.Paret Karianne Faråsengen og Arne Karsten Steinan har tatt inn på Gjendebu for å finne roen i starten av ferien.

Fra Turistforeningens hytte går de dagsturer på toppene i området før de kommer tilbake til treretters middag og gode senger.

— Turistforeningen har et fantastisk tilbud. Dette er hverken første eller siste gang vi sjekker inn på en av hyttene i fjellet, sier paret.

VISER VEI: Røde T-er viser vei i fjellet.

Rekordstart på sommeren i fjelletTuristforeningens tall for sesongåpningen viser at mange nordmenn gjør som Faråsengen og Steinan i ferien.

— Vi har nå over 13.000 flere medlemmer enn på samme tid i fjor, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i DNT.

Tegning av medlemskap er en god indikator på at mange nå setter kursen mot fjellet, fordi det er billigere å overnatte på hyttene dersom du er medlem.

FLERE TIL FJELLS: Mange flere enn før bruker sommerfeiren i den norske fjellheimen. - Fjellet har blitt allemannseie, sier bestyrer på Gjendebu i Jotunheimen, Lars Åge Hilde.

En undersøkelse gjort av TNS Gallup for DNT viser at så mange som 1,2 millioner nordmenn ønsker å følge røde T-er i sommer.— Stadig flere ønsker en aktiv ferie, og det er det gode muligheter for i Norge. At aktive bilder fra fjellet slår godt an i sosiale medier, er nok også en årsak til at flere nordmenn velger fjellet om sommeren, sier redaktør i magasinet UTE, Gunhild Aaslie Soldal.

Mot ny topp for Hurtigruten

Også langs kysten merker de at flere nordmenn tar ferien i eget land i år.

Daniel Skjeldam er konsernsjef i Hurtigruten. Han ser pilene peke én vei – oppover – for årets sommersesong.

GODE STIER: Turistforeningen har merket 20.000 kilometer med sommerruter med sine røde T-er.

— Dette blir tidenes beste sommer for oss, det kan vi slå fast allerede nå, sier han.En svak krone har gjort et cruise langs norskekysten billigere for utlendinger. Samtidig har kronekursen fått mange nordmenn til å velge en norgesferie fremfor utenlandsturer, som er blitt dyrere.

— For nordmenn på kortere turer langs kysten har antall reisende økt med 60 prosent, og på de lange turene har antall reisende økt 25 prosent, opplyser Skjeldam.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Nest beste sesong noensinne for Hunderfossen

TOPPTUR: - Jeg lette etter den høyeste fjelltoppen på kartet, og fant ut at det var Galdhøpiggen, sier spanske Carlos Celma. Jeg skal bruke fem dager på å gå dit, og sover på DNT-hytter underveis.

NHO Reiseliv rapporterer om gode tall, også for hotellene. For hotellkjeden Nordic Choice Hotels er økningen i forhåndsbestilte overnattinger på hele 15 prosent sammenlignet med fjoråret.Økningen er størst i Oslo, Bergen og Tromsø.

— Tallene fra hotellene bekrefter våre undersøkelser, som sier at syv av ti nordmenn skal feriere i Norge. Dette er en stor økning fra i fjor, da fem av ti oppga det samme. Norge er et fantastisk land å reise i. Det at både nordmenn og reisende fra utlandet har fått øynene opp for Norge, er godt nytt for norsk reiseliv, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

FJERDEGENERASJON: Harald Øvstedal er fjerde generasjons kaptein på Gjendebåtene, som frakter fjellfolk til DNTs hytter ved Gjendevannet i Jotunheimen.

Tall fra hennes organisasjon viser også at ni av ti reiselivsbedrifter tror at denne sommeren blir like god eller enda bedre enn fjorårets.Hunderfossen familiepark, der 95 prosent av gjestene er nordmenn, er blant reiselivsbedriftene som kan bekrefte dette:

— Vi har hatt den nest beste sesongåpningen i løpet av våre 31 år, sier direktør Hogne Høstmælingen. Han vil ikke gå ut med eksakte tall før sesongen er over.

MYE FOLK: - Vi har aldri før fraktet så mange over vannet som i år. De fleste turistene fraktes inn til Memurubu for å gå Besseggen, men mange blir også med vider inn til Gjendebu, ved vannets vestende, sier kaptein Harald Øvstedal på Gjendebåtene.

i fjellet, men kortere turerTilbake i solveggen på Gjendebu serverer hyttebestyrer Lars Åge Hilde kaffe i krus med turistforeningens røde T på. Han åpner en av de vel 500 pakkene med Gjende-kjeks som skal spises her oppe i sommer.

— Det måtte bli den uten sjokolade i dag, sier han på klingende strynemål.

GOD TUR: Familien Hartvedt Knudsen har akkurat sparket av seg fjellstøvlene etter å ha gått turen over fjellet fra Memurubu til Gjendebu.

Gradestokken viser 25 grader i solveggen, og Hilde er fornøyd med å ta imot gjester på en dag som er for varm for sjokoladetrekk. Hilde er inne i sin 12. sesong på hytta og har vært bestyrer på ulike turistforeningshytter i Jotunheimen i tilsammen 34 år.Han har dermed førstehåndskunnskap om hvordan nordmenn, og etter hvert flere og flere utlendinger, bruker den norske fjellheimen som feriedestinasjon.

— Det er ikke tvil om at det er mange flere folk i fjellet nå enn før. Men måten folk går i fjellet på, har endret seg. Før brukte folk gjerne et par uker når de gikk fra hytte til hytte i fjellheimen. Nå er det tredagersturer som gjelder. Dermed har ikke antall overnattinger økt like mye.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om sommerferie i Norge:

Publisert: