– Nordkoreansk atombombe ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben

Atomprøvesprengingen i Nord-Korea natt til søndag er den største som er registrert i landet så langt, ifølge NORSAR.

Publisert Publisert

SØR-KOREA: Beboere i Seoul i Sør-Korea følger en nyhetssending om nabolandets prøvesprengning på en jernbanestasjon i byen. Foto: Reuters / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Søndag morgen meldte Nord-Korea at de noen timer tidligere hadde gjennomført en vellykket test av en hydrogenbombe. Ifølge det norske seismiske observatoriet NORSAR er sprengningen den største så langt.

Eksplosjonen tilsvarte et skjelv med styrke 5,8, bekrefter NORSAR søndag. Det tilsvarer 120 kilotonn TNT, opplyser det norske seismiske observatoriet.

De to atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945 var på henholdsvis 15 og 20 kilotonn TNT.

Trump: Truende og farlig

USAs president Donald Trump mener det ikke er mulig å forsøke å forsone seg med landet.

– Nord-Korea har gjennomført en omfattende kjernefysisk test. Deres ord og handlinger fortsetter å være veldig fiendtlige og farlige for USA, skriver presidenten på Twitter.

Videre gjentar han kritikken om at Kina må gjøre mer for å holde nabolandet i tøylene.

– Nord-Korea er en kjeltringnasjon som har blitt en stor trussel og en flause for Kina, som prøver å hjelpe men med lite suksess, skriver han.

Han retter også pekefingeren mot Sør-Korea i en tredje tweet.

– Sør-Korea oppdager nå, slik jeg har fortalt dem, at deres snakk om forsoning med Nord-Korea ikke vil fungere. De forstår bare en ting, skriver presidenten.

RASER PÅ TWITTER: – Nord-Korea er en kjeltringnasjon, skriver Donald Trump på Twitter. Foto: Evan Vucci / TT / Scanpix

Viser Kims selvsikkerhet

Forskeren Johan Nilsson-Wright ved organisasjonen Chatham House tror hensikten med testen var å avskrekke fra en militær inngripen i Nord-Korea, forsterke Kim Jong-Uns legitimitet, og utfordre USA-president Donald Trump.

– Jeg mener også dette viser Kim Jong-Uns selvsikkerhet, at han går videre med sine masseødeleggelsesvåpen uten å ta hensyn til noen. Og det synliggjør det internasjonale samfunnets veldig begrensede muligheter, sier han til TT.

Han tror ikke USAs trusler, eller de internasjonale sanksjonene, har påvirket Kims holdning. Ikke utover at regimet lykkes med å tegne bildet av at verden utenfor Nord-Korea er full av trusler.

Tviler på hydrogenbombe

– Og når det gjelder testene, virker det ut ifra avhoppere som fortsatt har kontakt med folk som er i hjemlandet, at folket i Nord-Korea, spesielt i Pyongyang, er ganske fornøyde med dette beviset på landets tekniske kapasitet, sier han.

Ekspertene strides om hvorvidt de tror Nord-Korea faktisk har utviklet en hydrogenbombe, slik de hevder å ha gjort. Den danske forskeren Thomas Galasz Nielsen er blant tvilerne.

– Min umiddelbare vurdering, på bakgrunn av målinger i Sør-Korea og Kina, er at dette ikke var en hydrogenbombe. Det er en atombombe, og langt på vei den kraftigste Nord-Korea har fyrt av. Men den er ikke kraftig nok til å være en hydrogenbombe, sier han.

HYDROGENBOMBE: Nord-Korea kan ha gjennomført en kjernefysisk prøvesprenging. Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA tidligere søndag. Her er landets leder Kim Jong-un fotografert under en inspeksjon søndag. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / Scanpix

Men er de små nok?

Det mest interessante for Nord-Korea er imidlertid ikke størrelsen på bomben, men hvorvidt den kan transporteres med en rakett.

– Størrelse er nok interessant av prestisjemessige årsaker. Men det vanskelige er å få bombene små nok, slik at man kan bruke dem til noe utover å grave dem ned i en hule og sprenge dem, sier han.

Nord-Korea selv hevder å ha produsert en hydrogenbombe som kan transporteres med en ballistisk rakett. Ifølge Nielsen har imidlertid USAs militære analytikere tidligere snakket om en horisont på ti år før Nord-Korea lykkes med planen.

Spent på Kina

Nilsson-Wright mener USA bør vurdere hva de kan gi seg på for å minske spenningene. Han framholder også hvor viktig det er å tydeliggjøre en allianse mellom USA, Japan og Sør-Korea.

Det store spørsmålet er imidlertid hvor langt Kina er villige til å gå, påpeker Niklas Swanström, Asia-forsker og sjef for institutt for sikkerhets- og utviklingspolitikk i Sverige.

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner, og landets eneste allierte i FNs sikkerhetsråd.

– Kommer de til å utvide sanksjonene mot Nord-Korea, og implementere dem? Kina vil ikke ha krig, siden de deler grense med Nord-Korea, sier han.

Publisert