Berlusconi sjokkerte Europaparlamentet

Italias statsminister Silvio Berlusconi skapte nærmest tumulter i Europaparlamentet, da han mente en tysk representant passet bedre som sjef for en nazistisk konsentrasjonsleir.

Publisert Publisert

Strasbourg

Berlusconi var i sin 2. dag som EUs fungerende president, da han i dag skulle legge frem sine prioriteringer for Europaparlamentet i Strasbourg.

Men all politikk druknet fort. Berlusconi ble møtt med protester fra grønne parlamentarikere, som med plakater gjorde det klart at de ikke ville ha noen «gudfar» som leder av EU.

Litt uti debatten ble Silvio Berlusconi så utsatt for et frontalangrep fra en tysk sosialdemokrat, Martin Schulz. Da ble den italienske statsministeren så provosert at han kom med følgende melding:

— Herr Schulz, jeg vet at det i Italia for tiden spilles inn en film om nazistiske konsentrasjonsleirer. Jeg ville gjerne ha foreslått Dem for rollen som leder. De ville passet perfekt for rollen, sa Berlusconi.

Dermed brøt levenet løs. Berlusconi ble oppfordret til å trekke utsagnet tilbake og komme med en unnskyldning. Det gjorde han ikke. På den etterfølgende, sterkt forsinkede, pressekonferansen, sa Silvio Berlsuconi at bemerkningen var «ironisk ment». Han ville ikke ta den tilbake, hvis ikke Schulz først tok tilbake fornærmelsene sine.

Sammen med Berlusconi på podiet satt Europaparlamentets president Pat Cox og EU-kommisjonens president Romano Prodi. Begge prøvde å glatte over ugreien, men Cox gjentok at han helst hadde sett at uttalelsene var blitt trukket. Berlusconis landsmann og mangeårige rival Prodi greide med minespill og kroppsspråk ikke å skjule en blanding av avsky over hva EUs sittende president hadde sagt, iblandet en smule skadefryd.

Det er neppe tvil om at dagens episode ytterligere vil forvanske EUs arbeid den kommende seks måneders perioden. Mange har lenge fryktet hva som ville skje i EU med den eksentriske og kontroversielle Berlusconi ved roret.

Publisert