Trump åpnet NATO-toppmøtet med kraftsalve

USAs president Donald Trump gikk til frontalangrep på Tyskland da stats- og regjeringssjefene i NATO samlet seg i Brussel.

SAMLET: Stats- og regjeringssjefene og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg samlet på alliansens toppmøte i Brussel. Markus Schreiber, AP / NTB scanpix

NTB

I den grad målet var at alliansen skulle fremstå som samlet, ble NATO-toppmøtet et nederlag allerede før det begynte.

Det sørget en kamplysten president Trump for nærmest helt på egen hånd, først med en serie krasse twittermeldinger, og så med en ren utskjelling av Tyskland da han møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til frokost onsdag morgen.

– Mange land betaler ikke det de skal. De skylder oss ærlig talt enorme pengesummer, sa Trump.

FROKOST: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Donald Trump spiste frokost sammen før NATO-toppmøtet i Brussel onsdag. Pablo Martinez Monsivais, AP / NTB scanpix

Stoltenberg ble grillet

Mens pressen fortsatt var til stede i rommet, ble Stoltenberg stilt til veggs med knallharde spørsmål fra Trump, som hevdet at Tyskland har gjort seg til «Russlands fange» gjennom avtaler om kjøp av gass fra russerne.

– NATO er en allianse med 29 land, og noen ganger er det uenighet. Gassleveransene fra Russland til Tyskland er en sak der allierte er uenige. Men NATOs styrke er at vi til tross for uenighet alltid har vært i stand til å samle oss rundt vår kjerneoppgave, som er å forsvare og beskytte hverandre. Vi vet at vi er sterkere sammen enn hver for oss. Jeg mener to verdenskriger og den kalde krigen har vist at vi er sterkere sammen enn hver for oss, svarte Stoltenberg.

Men han ble raskt avbrutt av den amerikanske presidenten:

– Hvordan kan dere stå sammen når et land får energi fra den personen dere vil ha beskyttelse mot? spurte Trump.

– Dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, sa han.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Donald Trump spiste frokost sammen før NATO-toppmøtet i Brussel onsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

Rett i statskassen

Selv under den kalde krigen var det handel med Sovjetunionen, fremholdt Stoltenberg. Men Trump avbrøt på nytt.

– Jeg synes handel er fantastisk, men energi er en helt annen sak, sa presidenten.

– Vi beskytter Tyskland, vi beskytter Frankrike, vi beskytter alle disse landene, og så går flere av disse landene hen og gjør en gassavtale med Russland, der de betaler milliarder av dollar rett i statskassen til Russland, sa han.

På toppen av dette bruker Tyskland altfor lite penger på forsvar, ifølge Trump.

– Jeg syns det er veldig urettferdig mot landet vårt. Det er veldig urettferdig overfor skattebetalerne.

Nervøsitet

I oppkjøringen til toppmøtet har det vært stor nervøsitet for den typen konfrontasjoner.

Frykten har vært at Trump skal etterlate seg en allianse som fremstår som splittet og svak, og det bare dager før han møter Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors.

Da Tysklands statsminister Angela Merkel ankom til toppmøtet, sa hun at hun «gledet seg», men at hun regnet med konfrontasjoner.

Stikk til Trump

I det som etter alle solemerker var ment som et svar til Trumps påstand om at Tyskland lar seg kontrollere av russerne, nevnte Merkel at hun selv vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland.

– Jeg har selv opplevd å være i en del av Tyskland som var kontrollert av Sovjetunionen, og jeg er svært glad for at vi i dag er samlet i frihet og derfor kan bestemme over vår egen politikk og ta våre egne beslutninger, sa hun.