Lisbet Palme er død

Lisbet Palme, tidligere statsminister Olof Palmes enke, er død. Hun ble 87 år gammel.

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg hilser på Lisbet Palme under et seminar om Olof Palme i Stockholm i 2011. Foto: Bertil Ericson / NTB scanpix

NTB

Anna Lisbet Christina Palme døde etter en tids sykdom. Hun var utdannet barnepsykolog og gift med Olof Palme fra 1956 fram til han ble drept i et attentat i 1986.

Familien opplyser via sønnen Mårten Palme at de ikke kommer til å kommentere dødsfallet ytterligere.

Pekte ut Pettersson

Lisbet Palme sto ved siden av sin mann da han ble skutt og drept i Stockholm i 1986. Hun ble selv lettere såret av skuddene. To ganger utpekte hun Christer Pettersson som mannen som drepte hennes mann, men i ankesaken i 1989 ble hun ikke trodd av retten og Pettersson ble frikjent. Dette til tross for at hun var utdannet psykolog og vant med å observere.

Senest i 2011 sa hun i et intervju med Sveriges Radio at det var Pettersson som hadde drept hennes mann. Pettersson selv døde i 2004.

Kondolanser

Lisbet Palme holdt kontakten med flere av Sosialdemokratenes ledere etter at Olof Palme døde. Flere av disse uttrykker sine kondolanser etter nyheten om hennes bortgang.

Nåværende partileder Stefan Löfven sier i en pressemelding at han har mottatt nyheten om Lisbet Palmes død med «stor sorg».

«Jeg hadde mange fine samtaler med Lisbet Palme, som oftest på Gotland og i forbindelse med taler i Almedalen. Hun var en trofast tilhører der helt siden Olof Palme holdt sin første tale der», skriver Löfven.

Almedalen er en park i Visby på Gotland som er kjent for den årlige Almedalsuken, et politisk arrangement som ble startet av Olof Palme i 1968. Opprettelsen av Arendalsuka i Norge var blant annet inspirert av den svenske forløperen.

Barnas rettigheter

Lisbet Palme var toppsjef i FNs barnefond (UNICEF) fra 1990 til 1991 og hadde gjennom flere år lederstillinger i svenske UNICEF.

Löfven nevner også dette i sine minneord: «Å verne om barns rettigheter er en sentral politisk oppgave. Jeg synes at den beste måten å hedre hennes minne er å fortsette dette arbeidet med størst mulig kraft», skriver han.

Utenriksminister Margot Wallström skriver på Twitter at «Fine, kloke Lisbet Palme har gått bort. Hvil i fred», mens barne, eldre- og likestillingsminister Lena Hallengren på sin Twitter-konto slår fast at hun kommer til å bli savnet av mange.

Siden 1987, året etter at Olof Palme ble drept, har Lisbet Palme vært prisutdeler for Olof Palme-prisen.

Lisbet Palme etterlater seg sønnene Joakim og Mårten.