Populære feriemål på bakterietoppen

Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier vokser kraftig i typiske feriemål for nordmenn, som Italia, Kypros og Bulgaria.

BAKTERIER PÅ TUREN: ESBL-bakterien er vanlig i land som Italia, Kypros (bildet) og Bulgaria.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det skriver Nationen, som tirsdag kunne melde at hver tiende friske nordmann er bærer av potensielt dødelige, antibiotikaresistente bakterier.

Folkehelseinstituttet (FHI) tror nordmenn hovedsakelig får i seg disse bakteriene på utenlandsreiser.

Tall fra den europeiske smittevernmyndigheten ECDC viser at rundt 30 til 40 prosent av befolkningen i land somItalia, Kypros og Bulgaria er bærere av bakterier som er resistente mot ESBL-bakterien — den vanligste typen resistens blant nordmenn.

Et ektepar måtte legge ut 26.000 kroner for ørebetennelse:

Les også

Forsikringsselskap advarer mot overbehandling på ferie

Ikke pakk kofferten før du har sjekket disse gode tipsene:

Les også

Ti tips til sommerferien

25.000 dør

I EU-/EØS-området dør om lag 25.000 mennesker årlig av antibiotikaresistens. Eksperter peker på utenlandske sykehus og særlig mat som ting ferierende nordmenn må være påpasselige med.

— Noe av sjarmen med utenlandsreiser er jo å spise lokal mat, men det er først og fremst i maten faren for resistens er stor, sier overlege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus.

Han får støtte fra forsker og veterinær Leon Cantas, som sier at norske turister må forsikre seg om at maten er varmebehandlet og unngå å drikke vann fra springen. (©NTB)

Har du sjekket datoen?

Les også

Er du en av 800.000 som må fornye dette kortet?

Få flere saker fra reise:

Publisert: