Denne byen er en av Danmarks mest sjarmerende

København er bra, men en av landets eldste byer er heller ikke så verst.

SKJEVE HUS: I den lille gaten Hjelmerstald ligger gamle, skjeve hus tett i tett. Hjelmer betyr hest, og opprinnelig lå stallene til byens eldste slott her.
UTZON: Utzon-senteret er Aalborgs kultursenter, hvor skiftende og varierte utstillinger innen arkitektur, design og kunst står i høysetet. Senteret er designet av den kjente arkitekten Jørn Utzon. Utzon rommer også en moderne smørbrødsrestaurant, drevet av den profilerte kokken Morten Kok.
LEKEN: På C. W. Obels Plads har byen sin egen skøytebane på vinterstid. Bak ligger byens eget bryggerhus, Søgaards Bryghus.
HISTORIE: Aalborg er en av Danmarks eldste byer, og har derfor også mye gammel og ærverdig arkitektur. Midt mellom travle, moderne handlegater ligger trange, sjarmerende smågater.
INTERIØR: Elsker du interiørbutikker, kommer du til å like deg i Aalborg. Byen har en rekke nisjebutikker som spesialiserer seg på akkurat dette.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I Danmarks fjerde største by er mulighetene mange.

Likevel, på mystisk vis, fremstår Aalborg med sine 130.000 innbyggere, som en liten og anonym by på feriekartet, særlig sammenlignet med København og Aarhus.

Men når du kommer til Aalborg, ser du fort at dette er en altfor godt bevart hemmelighet for norske turister flest.

— Mange drar til Aarhus, men jeg synes ikke byen har samme sjarm som Aalborg, sier Randi Røinaas Lomeland fra Kristiansand.

Hun elsker å dra til Danmark og trekker spesielt frem Aalborg, som hun besøker minst én gang i året.

— Aalborg er byen jeg reiser tilbake til – igjen og igjen, sier hun.

ALT MULIG: Anni Søgaard jobber i alt-mulig-butikken, delikatessen og kafeen Penny Lane. Hun får sjelden tid til å være turist i egen by, men hun går ofte på tur gjennom Aalborgs sjarmerende smågater.

Brostein og arkitekturByen, som ligger på sørsiden av Limfjorden på Nordjylland, regnes for å være en av Danmarks eldste byer.

Den var trolig bebodd allerede på 600-tallet.

På andre siden av fjorden, ligger forstaden Nørresundby. Når man beveger seg rundt i Aalborg, ser man tydelig at byen gjemmer på spennende historie.

— Hvis du kikker deg rundt, ser du gamle bindingsverkshus, gater belagt med brostein, spennende kirker og interessante bygninger og arkitektur, sier Mads Bang Pedersen, som jobber i Nordkraft, et senter for kultur og fritid i Aalborg.

MUSIKK: Musikkens Hus sto ferdig i 2013 og ligger vakkert til på havneområdet ved Limfjorden. På den sydlige enden av bygget, er det montert karakteristiske solceller.

Han mener byen tilbyr det meste man trenger på byferie.— Leter du etter en hyggelig og allsidig «storby» i dansk skala, så er Aalborg en riktig fin ferieby. Den har også restauranter for enhver smak og et spennende natteliv, sier han.

Røinaas Lomeland er enig.

— Det er deilig å være norsk i Danmark, for danskene er veldig hyggelig med oss nordmenn, sier hun.

God design

I Aalborg finner du en god blanding av det meste. Små, rolige smug og store, pulserende gater.

Eldgamle kirker fra 1400-tallet og ultramoderne bygninger. Du finner nisjebutikker utenom det vanlige og større shoppingsentre med kjente kjeder.

— Jeg må alltid shoppe litt når jeg er her. Det ligger mange skjulte perler i smågatene, og jeg foretrekker å handle i nisjebutikkene, ikke i kjedebutikkene, sier Røinaas Lomeland og fortsetter:

DEJLIGT: - Det er deilig å være norsk i Danmark, for danskene er veldig hyggelig med oss nordmenn, sier norske Randi Røinaas Lomeland. Minst en gang i året reiser hun på tur til Aalborg.

— Men det aller beste er interiørbutikkene.For er du opptatt av interiør og design, må du stikke innom butikker som Kalejdoskop, Høghs Interieur, Trip Trap, Bahne og Hay. De bugner av moderne, dansk design.

Populært er også shoppingsenteret Friis midt i sentrum, med over 50 butikker. Et steinkast unna er Salling, stormagasinet som blant annet er kjent for sitt sortiment av merkeklær, vesker og delikatesser.

Spesialbutikken Penny Lane, som både rommer kafé, bakeri og interiørbutikk, er et annet høydepunkt. Kafeen baker egne bakervarer i kjelleren. Menyen er variert, du kan velge mellom smurte sandwicher og rundstykker eller croissanter og søt bakst. Og er du kaffesnobb, kan du trygt bestille enten latte, americano eller espresso her.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Sjarm

Anni Søgaard, som er fra Aalborg, har liten tid til å være turist i egen by, men hun nyter ofte synet av Aalborgs sjarmerende smågater når hun trasker gjennom sentrum.

— Og når jeg har besøk av venner som ikke bor i Aalborg, tar jeg dem alltid med gjennom Hjelmerstald. Det er en unik gate midt i bykjernen, full av skjeve, eldgamle hus.

— Dessuten er det blitt veldig flott å rusle langs havnen. Der går jeg ofte, sier Søgaard.

Aalborgs havnefront er nylig modernisert og oppgradert. Det som før var byens industriområde, er blitt til en sjarmerende promenade med grøntområder og spennende arkitektur.

SKJEVE HUS: I den lille gaten Hjelmerstald ligger gamle, skjeve hus tett i tett. Hjelmer betyr hest, og opprinnelig lå stallene til byens eldste slott her.

Her ligger blant annet Musikkens Hus og kultursenteret Utzon Center, som tilbyr skiftende utstillinger med fokus på kunst, arkitektur og design.— Det er også flott utsikt mot Limfjorden fra kultursenteret, sier Søgaard.

Utendørs

Mange av de severdige aktiviteten i Aalboarg ligger sentrumsnært.

Parken med de syngende trær er et eksempel. Den ligger midt i sentrum. Hver gang en artist holder konsert i Aalborg, planter han eller hun et nytt tre der.

Det har pågått siden 1987 da Cliff Richard plantet det første treet, og resultatet har foreløpig blitt til en voksende skog med rundt hundre «syngende» trær. Og foran hvert tre er det installert en innretning som spiller av en medley med den aktuelle artistens mest kjente sanger.

Mads Bang Pedersen sier at når han får besøk, tar han ofte gjestene sine med under jorden, og nærmere bestemt til Gråbrødrekloster Museet. Det ligger tre meter under bakken av Aalborg sentrum.

— Her kan man se spennende funn fra vikingtidens og middelalderens Aalborg.

Dessuten viser han gjerne frem Aalborgs zoologiske Have eller parkanlegget Mølleparken, som ble anlagt i 1933–34. Her kan man nyte nydelig utsikt over Aalborg og Limfjorden.

— I Mølleparken er det flott å gå tur i de rolige omgivelsene. Det er også deilig å slappe av med en matkurv her, avslutter han.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Turistattraksjoner i Aalborg:

Aalborg Zoo.

Utzon Center, Aalborgs kultursenter.

Aalborgtårnet, områdets høyeste utsiktspunkt.

Nordjyllans Kunstmuseum.

Aalborg kloster fra 1400-tallet.

Aalborg Historiske Museum.

Lindholm Høje Vikingemuseum, med den største samlingen av jernaldergraver i Danmark

Thinkbæk kalkgruver.

Gråbrødrekloster Museet, som ligger tre meter under bakken av Aalborg sentrum.

Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, som er bygget rundt en ubåt og torpedobåt

Domkirken Skt. Budolfi fra 1400-tallet.

Aalborghus Slot, som Christian III fikk reist på 1500-tallet.

(Kilde: SNL, Wikipedia, VisitDenmark)

Reisefakta Aalborg

Danmarks fjerde største by.

130.853 innbyggere.

Ligger på Jylland ved Limfjorden.

Fra Aalborg til Hirtshals er det 50 km, til København 414 km og til Aarhus 82 kilometer.

Aalborg lufthavn er nærmeste flyplass.

Publisert: