Ni turer utenom det vanlige

Fjell, romantikk, eller kanskje en langhelg på et annerledes hotell? Her får du høst-tips.

SLOTTSFERIE: Danske slott åpner gjerne dørene for turister. En helg på Kokkedal slott utenfor København lover idyll og avslapning.
KOS I EN TRETOPP: God utsikt og god komfort med peis og alt man måtte trenge i Himmelhytta.
TIL SETERS: Vollasetra i Trollheimen ligger høyt i en dalside med god utsikt utover dalen. Det er plass til ti personer på den selvbetjente seteren.
GOURMET PÅ GÅRD: Engø Gård på Tjøme i Vestfold var et gammelt sommerpensjonat i britisk 20-talls-stil. I dag serveres det gourmetmåltider i restauranten.
LITEN HYTTE, MYE KOS: Veslebu ligger i et av de travleste turistområdene i landet, men er skjermet fra strømmen til Preikestolen. Hytta har egen sandstrand og fint turterreng rett utenfor døren.
Publisert: Publisert:

Spesiell hotellhelg

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kokkedal Slott, Hørsholm

Danmark har deilige badehotell, fine bondegårder og mange slott å by på. Et av de mer romantiske ligger 40 minutter unna København. Kokkedal Slott har utsikt over Øresund, store, frodige hager, spa og afternoon tea på menyen.

Kokkedal ble oppført i 1746 i nederlandsk renessansestil til en tysk lensgreve (tittelen er høyeste adelsrang i Danmark). Slottet ble hotell først i 2011. En slottsweekend inkludert fireretters middag og diverse annet koster fra ca. 2000 kroner pr. person. Les mer: kokkedalslotcopenhagen.dk.

Lyst på noen gode innsidetips?

Les også

Fem «hemmelige» tips til danmarksferien

Roalds Dahls favoritt i Norge

Strand Hotel Fevik var Roald Dahls stamsted i over 30 år, og hotellbaren er oppkalt etter den berømte forfatteren. Funkishotellet ble bygget i 1937 med beliggenhet rett ved en stor sandstrand.

FORFATTERFAVORITT: Roald Dahl hadde Strand Hotel Fevik som favoritt da han og kona Patricia Neal var i Norge. Hotellbaren er oppkalt etter forfatteren.

— Det er koselig å sitte i en lounge med fyr på peisen og utsikt over havet i et flott hotell, uansett når på året det er. I tillegg ligger hotellet bare 25 minutter fra Kristiansand Dyrepark og 35 minutter fra Kjevik flyplass, og har gode bussforbindelser til både Oslo og Kristiansand, sier Annette Vogt i hotellsøketjenesten Trivago.En av pakkene inkluderer blant annet femretters middag, rom med havutsikt og adgang til spaavdelingen, og koster fra ca. 3400 kroner for to personer. Les mer på: strandhotelfevik.no.

Få flere tips til den herlige kysten:

Les også

Her får du fine ferietips til Sørlandet

Engø gård, Tjøme

På 1920-tallet var gården sommerpensjonat og drevet av et norsk-britisk ektepar. Det er lett se den britiske innflytelsen, stilen henger igjen på Engø gård i dag.

Fra restauranten kan du se sjøen, og for spreke høstbadere finnes et badehus. Det er gode turmuligheter og maten er i særklasse.

Pakken «TjømeDøgn» har for eksempel fire-retters middag, overnatting og hjemmelaget frokost inkludert i prisen på fra ca. 3300 kroner for to personer. Les mer: www.engo.no.

GOURMET PÅ GÅRD: Engø Gård på Tjøme i Vestfold var et gammelt sommerpensjonat i britisk 20-talls-stil. I dag serveres det gourmetmåltider i restauranten.

Overnatting utenom det vanlige Bo i et juv

På en bratt fjellhylle i Alstad i Valldal ligger landskapshotellet Juvet. Hotellet er tilknyttet en gammel gård, og våningshuset benyttes til matsal.

Rommene har enorme glassvinduer som gir et unikt utsyn mot naturen. Det er gode aktivitetsmuligheter som klatring, rafting, ski og turgåing i området.

De norske arkitektene Jensen og Skodvin står bak hotellet, som var et av de første i Europa da det sto ferdig i 2009. Hotellet ligger ca. ti mil fra Ålesund, i nærheten av Trollstigen og Gudbrandsjuvet. Priser fra 1550 kroner pr. person i dobbeltrom inkludert frokost. Les mer: www.juvet.com.

LANDSKAPSHOTELL: Ni rom, som ligner kuber, er spredt i landskapet. De store vinduene sikrer god utsikt og en følelse av å være veldig nær på naturen.

Bo i en tretopp Hvis du har lyst til å leve som et ekorn for en helg, riktignok lunt og komfortabelt, er tretopphyttene i Brumunddal en annerledes opplevelse. De minner ikke mye om hyttene en bygget i barndommen.

Nesten ti meter oppe i treet gir den ganske store Himmelhytta 360 graders utsikt mot villmarken utenfor.

Hyttene er åpne året rundt, og koster fra 1300 kroner natten avhengig av sesong. Les mer: www.tretopphytter.no.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Bo på et ishotell

Ishotellet Jukkasjärvi i Lappland ble kåret til et av verdens ultimate reisemål av reiseguiden Lonely Planet i høst. Den mener ishotellet kan ta æren for å sette landsbyen med kun én gate på verdenskartet.

Hotellet er bygget av 30.000 kubikkmeter med snø og is, og smelter om våren før det bygges opp igjen på høsten.

Sengene er av isklosser, men reinskinn holder kulden unna. En natt i et av isrommene koster fra ca. 2500 kroner.

Ligger 17 kilometer fra Kiruna. Les mer på: www.icehotel.se.

ISKALD HELG: Ishotellet i Lappland kan bookes mellom desember og april.

Tre fine fjellturer Veslebu ved Preikestolen

Rett ved Preikestolen ved Lysefjorden i Rogaland, ligger Turistforeningens «Veslebu».

Fjellstuen ved Refsvatnet, har egen sandstrand og fint turterreng rett utenfor døren. Bakke mener en tur hit passer ypperlig for et par, eller barnefamilie som vil nyte naturen og hverandre, for hytta kan en leie alene.

Åpent hele året, men ubetjent på vinterstid. Priser fra 1000 kroner natten.

Det er mulig å kjøre helt til Preikestolen fjellstue hvor det er ti minutters gange til Veslebu. Les mer: www.preikestolenfjellstue.no/veslebu/

Drømmen i marka

I Krokskogen i Oslomarka, i nærheten av Lommedalen, ligger en gammel seterkoie med et søtt navn.

— Drømmen er en liten hytte som byr på tolv kvadratmeter med kos. Den hører til Myrseter fra 1700-tallet, som også er en ubetjent DNT-hytte. Hytta har to sengeplasser, og leies ut som én enhet. «Det får ikke hjelpe at det er køyeseng, koselig er det uansett», mener kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i Den Norske Turistforening.

Har du en firbent krabat, er også den velkommen.

Hytta er låst med DNT-nøkkel, er ubetjent og mulig å leie hele året fra 315 kroner natten. Det er enklest å gå eller sykle fra By i Lommedalen på merket sti i ca. ni kilometer. Les mer: ut.no/hytte/3.2043/

DRØMMEN I MARKA: Den tolv kvadratmeter store hytta, Drømmen, ligger i Oslomarka i nærheten av Lommedalen.

Vollasetra i Sunndalen

Ved inngangen til Trollheimen, mellom Nordmøre og Sør-Trøndelag, ligger seteranlegget Vollasetra fra 1860-tallet. Seteranlegget er restaurert og består av sel, fjøs og eldhus.

— De fire bygningene på tunet er verdt turen i seg selv. Dessuten er det en fin tur fra seteren til fjellgården Bårdsgården hvor det selges nystekte brød, sier Ingvild Lundberg Bakke i DNT.

Seteren er selvbetjent året rundt, med sengeplass til ti personer.

Toppturer til Ekkertinden (1189 m.o.h.), Kråkvasstinden (1700 m.o.h.) og Graslitinden (1522 m.o.h.) anbefales for de ekstra gålystne. Ligger drøye to timers kjøring fra Trondheim, og fem og en halv time fra Oslo.

Koster fra 220 kroner natten. Les mer:mrfylke.no/Morotur/Turar/Vollasetra

Her får du flere gode turtips:

Les også

Sommerens åtte beste fjellturer

(Kilder: Trivago.com, DNT og redaksjonen.)

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om ferie i Norden:

Publisert: