Aylan (3) opplevde bare krig

Kun Aylans far, Abdullah, overlevde flukten fra Syria. Broren Galip (5) og moren Rihanna døde i forsøket på å nå Europa.

Publisert Publisert

FORTVILENDE: En tyrkisk politimann bærer den døde tre år gamle gutten Aylan utenfor den tyrkiske feriebyen Bodrum. FOTO: REUTERS

  • Per Kristian Aale

Den lille gutten var én av 12 syriske flyktninger som døde i forsøket på å nå EU og den greske øya Kos, skriver Aftenposten.

Les også:

Les også

Bare en tynn teltduk skjermer Rami og Sihna mot solsteiken

Med en rød T-skjorte og en shorts ble gutten skyllet i land på den tyrkiske siden av Middelhavet. Han ble funnet tidlig onsdag morgen, og en tyrkisk tjenestemann fikk den triste oppgaven å bringe den døde kroppen opp fra sjøkanten.

Les også:

Les også

Dette er bildene som ryster verden

Bildet av den livløse gutten som ligger i vannkanten på en strand i den tyrkiske byen Bodrum har rystet Europa.

Et liv med krig

Aylan og familien var fra den krigsherjede syriske byen Kobani på grensen til Tyrkia. 3-åringen opplevde aldri noe annet enn krig,skriver den svenske avisen Aftonbladet. Kobani som hovedsakelig består av kurdiske innbyggere var lenge omringet av terrorgruppen Den islamske staten (IS). Det har vært mange harde kamper. Tidlig i sommer drepte IS mellom 150 og 230 mennesker, skriver den britiske avisenThe Independent.

Aylans familie hadde slektninger i Canada, og derfor ville de flykte dit melderden canadiske avisen Ottawa Citizen. Familien tok seg først gjennom Tyrkia, og deretter tok de båt for å komme seg over til Hellas. Fra det tyrkiske fastlandet ser man rett over til den greske øya Kos, avstanden er bare 4 kilometer på det korteste.Les også:

Les også

- Det er brutalt å møte folk som har mistet alt

Familie i Canada

Målet var deretter å fly til Canada, men så langt kom de aldri. Kun Aylans far, Abdullah, overlevde. Søsteren hans forteller at han nå ønsker å returnere til Kobani med sin døde kone og to døde barn for å begrave dem der.

— Jeg hørte nyheten klokken fem i dag tidlig, fortalte Teema Kurdi, Abdullahs søster, til Ottawa Citizen onsdag.

Hun hadde fått en telefon fra en annen slektning som fortalte om hva som hadde skjedd.

Les også:

Les også

Migranter i Ungarn krever å få reise videre

Bildene av den døde treåringen er spredt kraftig på sosiale medier over hele Europa, melder Reuters.

Totalt var det 23 mennesker som dro fra land fra Bodrum-halvøya i Tyrkia i et forsøk på å nå den greske øya Kos.

12 av dem er bekreftet døde, blant dem fem barn. Syv ble reddet, og ytterligere to kom seg i land med redningsvester. To er fortsatt savnet.

The Independent forteller at de dødes eiendeler ble skyldt opp på stranden i Bodrum.

De 23 flyktningene skal ha forsøkt å ta seg over i to gummibåter. Aylan skal ha vært i den andre båten som veltet like etter at den tok av fra land.

Publisert