USA reagerer sterkt på ny IS-video

USA reagerer sterkt på en ny video fra opprørsgruppa Den islamske staten (IS), der de angivelig likviderer nærmere 30 kristne etiopiere på en strand i Libya.

Publisert Publisert

VIDEO: Opprørerne i Den islamske staten (IS) har tidligere sendt ut flere videoer der de viser brutale likvidasjoner av fanger. I den siste videoen hevdes det at ofrene er kristne etiopiere. Foto: REUTERS/SCANPIX

  • NTB

Den 29 minutter lange propagandavideoen fra IS viser hvordan maskerte IS-krigere halshogger minst tolv menn, mens minst 16 andre blir skutt i hodet.

Før likvideringene viser videoen en maskert mann som truer kristne som ikke konverterer til islam.

Begge gruppene skal ha blitt bortført i Libya, den ene øst og den andre sør i landet. I videoen kalles mennene «følgere av korset til fienden, Den etiopiske kirke».

— Brutalt massemord

USA reagerer sterkt på videoen, som er den siste av flere likvidasjonsvideoer fra IS.

— USA fordømmer på det sterkeste det brutale massemordet på antatte kristne etiopiere av IS-tilknyttede terrorister i Libya, sier en talskvinne for president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådet, Bernadette Meehan.

— Denne grusomheten viser nok en gang det akutte behovet for en politisk løsning på konflikten i Libya, slik at man kan gjøre et samlet Libya i stand til å vende ryggen til terrorgruppene, sier hun.

Les også

Irakisk etterretningsoffiser var strategen bak IS

Vil slå tilbake

USA vil slå tilbake mot slike umenneskelige terrorhandlinger, lover Meehan.

— At disse terroristene dreper disse mennene bare på grunn av troen deres, avdekker hvor ondskapsfulle og meningsløst brutale de er. Folk fra alle trosretninger står sammen mot terroristenes barbarisme, og det gjør USA også, sier hun.

Verken etiopiske myndigheter eller andre har ennå kunne fastslå om videoen er ekte, eller om mennene som tilsynelatende ble drept var etiopiere.

Siste av flere

Videoen ligner imidlertid på tidligere videoer gruppen har publisert, som senere har blitt bekreftet som autentiske.

IS har siden i fjor sommer publisert en rekke videoer der fanger blir likvidert, enten ved halshogging eller skyting. En video har også vist en fange som angivelig blir brent levende.

De fleste videoene har blitt spilt inn i Irak og Syria, der gruppen har sin base. I februar publiserte imidlertid gruppen en video som angivelig viste at 21 koptiske kristne fra Egypt ble likvidert på en strand i Libya.

Publisert