Libysk storfølge i Niger ga rykteflom

Sikret Muammar Gaddafi seg både gull og frihet da en større militær bilkortesje tok seg over grensen til Niger? Ryktene florerer, men ifølge Nigers utenriksminister er ikke den jagede lederen med i følget.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Dersom Gaddafi har kommet seg ut av landet, kan det påvirke de militære forhandlingene på bakken i Libya. Det libyske overgangsrådet NTC forhandler med byene Sirte og Bani Walid, der Gaddafi-lojale styrker fortsatt holder stand. Det er frykt for nye blodbad dersom diplomatiet ikke seirer innen søndag.

Stor kolonne

Kortesjen skal ha krysset grensen mandag kveld.

— Jeg så en oppsiktsvekkende stor kolonne med flere titalls kjøretøy som tok seg inn i Agadez fra Arlit. Og det går hardnakkede rykter om at Gaddafi eller en av hans sønner er blant følget, forteller en lokal militær kilde til AFP.

— Vi kan bekrefte at en kolonne på rundt 200 biler har krysset grensen fra Libya til Niger, men vi kan ikke si noe om hvem som befant seg i kolonnen. Men denne typen kortesjer har tidligere vanligvis hatt med seg Gaddafi eller en av hans sønner, sier talsmann Jalal al-Gallal for de libyske opprørerne.

Men Nigers utenriksminister avviser ryktene.

— Det er ikke sant. Gaddafi er ikke med i kolonnen, sa Bazoum i et telefonintervju med nyhetsbyrået AFP.

— Sannheten er at det er en gruppe personer med varierende betydning som ankom Niger. Det er ingen høyprofilerte personer med, og absolutt ikke Gaddafi eller noen av hans sønner, sier Bazoum.

På spørsmål om Gaddafi ville være velkommen i Niger, svarer ministeren at det må være opp til presidenten å avgjøre.

— Men Gaddafi i Niger ville forårsake enkelte problemer, la han til.

Unnvikende

Heller ikke Burkina Faso, som kan være villig til å huse Gaddafi, eller Frankrike har informasjon om at eksdiktatoren har kommet seg ut av Libya.

Men talsmann for regjeringen i Burkina Faso var noe unnvikende da han svarte på spørsmålet om bilkolonnen som kan være på vei til Ouagadougou, hovedstaden i landet.

— Vi har ingen slik informasjon for øyeblikket. Men det er åpenbart at vi vil vite det dersom kolonnen krysser grensen vår. Da vil vi selvsagt finne det ut, så vi får bare overvåke situasjonen, sa talsmannen.

— Vi har ingen informasjon som indikerer at Gaddafi er i Niger, sa en medarbeider av Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Likevel fortsetter ryktene å surre. En fransk militær kilde mener at Gaddafi og sønnen Saif al-Islam kan forsøke å slutte seg til kolonnen på et senere tidspunkt.

Vanskelige forhandlinger

Samtidig fortsetter forhandlinger med Gaddafi-lojale styrker som fortsatt holder stand noen steder i Libya.

Bani Walid har i flere dager vært omringet av tusener av opprørssoldater. Byen er hjemsted for den Gaddafi-lojale Warfala-stammen som hittil har nektet å overgi seg til tross for gjentatte trusler om å bli inntatt med makt.

Opprørsstyrkene mener at minst en høytstående figur i Gaddafi-regimet befinner seg i byen, som ligger 180 kilometer sør for Tripoli. De tror at enten en av sønnene hans eller regimetalsmann Moussa Ibrahim kan være der.

Representanter for Ban Walid ber NTC om å erklære generelt amnesti.

Det er også strid om Gaddafis fødeby Sirte nord i landet. Byen kontrolleres fortsatt av styrker som støtter den tidligere diktatoren, og NTC har gitt styrkene frist til lørdag om å overgi seg.

En Gaddafi-lojal stamme øst for Sirte ble avvæpnet av opprørsstyrkene tirsdag. Aksjonen utløste ingen kamper, ifølge en opprørskommandant.

Publisert: