Ingen enighet om Libya i FN

FNs sikkerhetsråd er fortsatt delt i spørsmålet om det skal innføres en flyforbudssone over Libya for å hindre Muammar Gaddafi i å bombe opprørsbevegelsen.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Sikkerhetsrådet kom mandag sammen for nok en gang å diskutere saken etter at Den arabiske liga før helgen ba Rådet innføre en flyforbudssone.

Men Sikkerhetsrådet fortsetter å være delt i spørsmålet. Frankrike, som sammen med Storbritannia lenge har presset på for å få et flyforbud på plass, håpet at Ligaens støtte til et flyforbud ville overtale de motvillige landene i Sikkerhetsrådet, først og fremst vetomaktene Russland og Kina. Også Tyskland, Sør-Afrika og Brasil har så langt vendt tommelen ned for et flyforbud.

Håpet på endring

— Nå som vi har uttalelsen fra Den arabiske liga, håper vi at dette endrer spillet for de andre medlemmene av Rådet, sa Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud i forkant av mandagens møte.

Araud ville mandag ikke kommentere om det allerede er for seint å innføre et flyforbud i Libya, der regjeringsstyrkene til Muammer Gaddafi de siste dagene har gjennomført et kraftig bombardement av opprørernes stillinger fra lufta.

Uavklart

Men blant andre den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin påpeker at viktige detaljer fortsatt er uavklarte, så som hvem som skal håndheve et flyforbud og hvordan dette skal skje.

— Uten slike fundamentale detaljer er på plass, er det veldig vanskelig å ta en ansvarlig beslutning, sier Tsjurkin.

Også Tyskland mener mer konkrete detaljer må være på plass før et vedtak kan fattes, mens USAs FN-ambassadør Susan Rice sier at USA er åpen for å innføre en flyforbudssone som en del av en større tiltakspakke overfor Libya.

Publisert: