Margaret Thatcher er død

Margaret Thatcher ble både elsket og forhatt for sin fundamentale forandring av britisk økonomi og politikk.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

«Jernladyen» som styrte Storbritannia på 1980-tallet, gikk bort mandag, 87 år gammel.

— Det er med stor sorg at Mark og Carol Thatcher kunngjør at deres mor, baronesse Thatcher, døde fredfullt etter et slag i morges, sa hennes talsmann Tim Bell.

Privatiseringer og kamp mot fagforeninger preget Thatchers tid som statsminister, og selv i dag vekker hun sterke følelser. Men få vil bestride hennes historiske betydning.

— Vi har mistet en stor leder, en stor statsminister, en stor brite, sier Storbritannias nåværende regjeringssjef David Cameron.

Lederen for det britiske gruvearbeiderforbundet Durham Miner's Association, David Hopper, har imidlertid vonde minner fra kampene mot Thatcher på 1980-tallet.

— Hun hatet arbeidere, og jeg har svært bitre minner om det hun gjorde, sier han.

- En inspirasjon

Mens sosialister og fagforeningsfolk la jernladyen for hat, ble hun en stor inspirasjonskilde for høyrepolitikere i mange land.

— For meg personlig har hun vært en inspirasjon fordi hun turde å stå oppreist i et krevende landskap. Hun turde å si akkurat det hun mente og gjennomførte tøffe reformer, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

Høyres leder Erna Solberg, som har fått tilnavnet «Jern-Erna» av norske medier, kaller Thatcher en av verdens fremste kvinnelige og konservative politikere.

— Ikke minst var hun en imponerende person, som kom seg opp og fram i et kjønnsdelt land. Hun var blant de tøffeste kvinnene i verdenspolitikken, sier Solberg.

Første og eneste

Margaret Thatcher er den første og hittil eneste kvinnen som har vært statsminister i Storbritannia. Hun ga De konservative tre valgseirer og styrte landet fra 1979 til 1990 – den lengste sammenhengende perioden en britisk statsminister har sittet ved makten siden tidlig i det 19. århundre.

I de første tiårene etter annen verdenskrig var det velferd og full sysselsetting som var hovedmålene i britisk politikk. Da Thatcher ble valgt første gang, beredte hun grunnen for en ny økonomisk tenkning.

— Hun representerte en helt ny politikk. Nå ble hovedmålet å bekjempe inflasjon, sier førsteamanuensis Gary Love ved NTNU i Trondheim.

Selv om Thatcher ble både elsket og forhatt, hadde hun appell i mange lag i befolkningen.

— Hun klarte å forme et politisk budskap som appellerte til alle klasser. Budskapet var at hvis du jobber hardt, så vil det gå deg godt, sier Love til NTB.

Konfronterende

Med sin konfronterende stil brøt Thatcher opp den politiske konsensusen som preget den første etterkrigstiden i Storbritannia.

— Hun innførte en polarisering av britisk politikk som førte til politisk modernisering, sier professor Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI.

Thatchers regjering privatiserte en rekke statseide industriselskaper. Hun ønsket å skape flere arbeidsplasser og mente at privatisering skulle føre til mer entreprenørskap og kreativitet.

På venstresiden ble det hevdet oppskriften ikke virket etter hensikten. Men Thatchers støttespillere mener reformene var helt nødvendige for å få den britiske økonomien på beina igjen.

Også utenrikspolitisk satte Thatcher viktige spor etter seg, og hun ble populær etter seieren over Argentina i Falklandskrigen i 1982.

Hun markerte seg også som en kompromissløs kritiker av Sovjetunionen og de andre kommunistlandene før jernteppets fall.

Publisert:
FAMILIE I 1997: Margaret Thatcher, Denis Thatcher, Carol Thatcher, Mark Thatche
GRÅTER: Margaret Thatcher gråter etter å ha begravet mannensin Sir Denis Thatcher som døde i 2003
1982: President Ronald Reagan og Margaret Thatcher ved lunsjbordet.
STÅENDE OVASJONER: Margaret Thatcher får applaus på landsmøtet til Toryene i 1989.
BURSDAG: Dronning Elizabeth ankommer Margaret Thatchers 80-årsdag på Mandarin hotell i London
BARONESSE: Margaret Thatcher undersøker en vegg med skuddsikkert materiale under et fabrikkbesøk i 1997.
POSERER: Mikhail S. Gorbatsjev poserer med statsminister Margaret Thatcher i London.
GRØNN HATT: Margaret Thatcher hadde en grønnrutet hatt med matchende skjerf da hun ankom kirken i sin egen 60-årsdag i nærheten av Aylesbury