Serbere angrep grensepost

NATO har for første gang siden Kosovos uavhengighet grepet inn mot alvorlig uro på grensen til Kosovo. FN-politi har forlatt en grensepost som ble angrepet av serbere.

NTB

KFOR sendte soldater til to grenseposter på grensen mellom Kosovo og Serbia etter at grensepostene ble angrepet av serbere som åpenbart var ute etter å skape uro.

En grensepost ble påtent og brent ned. Ved en annen grensepost, nord for Zubin Potok i den serbiskdominerte nordlige delen av Kosovo, måtte grensevaktene søke dekning i en nærliggende tunnel da posten ble angrepet av anslagsvis 1.000 demonstranter.

KFOR-styrken overtok kontrollen over grensepostene, som var bemannet med både lokale og internasjonale politifolk.

Ingen skal ha blitt skadd i angrepene.

Tirsdag ettermiddag besluttet FN-administrasjonen UNMIK og KFOR-soldatene å stenge grenseposten, og forlate grenseområdet.

KFOR opplyste at de to grensepostene mot Serbia vil være stengt i 24 timer, men det var ikke klart om FN-politiet skulle returnere.

Kan fortsette

Tirsdagens grenseuro kan komme til å fortsette. Lokale serbiske myndigheter i Mitrovica sier til nyhetsbyrået AP at de hadde intervenert ved grensen fordi albanere forsøkte å opprette grenseposter mot Serbia. De oppfordret serbiske myndigheter i Beograd til å gripe inn øyeblikkelig for å beskytte Serbias territoriale integritet og serbiske innbyggere.

Kosovoserbiske demonstranter marsjerte seinere gjennom den nordlige delen av Mitrovica og ødela en bil tilhørende KFOR. Demonstrantene marsjerte til hovedbrua som forbinder den sørlige og nordlige bydelen.

EU-administrasjon

En talsmann for EUs internasjonale, sivile kontor i Kosovo sa at det ikke var noen planer om å trekke tilbake den lille fortroppen av EU-utsendinger som er i Mitrovica.

– De blir og utfører sine oppgaver, sa talsmannen.

Sjefen for EU-administrasjonen, nederlenderen Pieter Feith, ventes til Kosovo en av de første dagene.

Solana

EUs utenrikspolitiske leder Javier Solana kom tirsdag til Kosovo som den første av framstående internasjonale ledere. Solana kom én dag etter at et klart flertall av EUs medlemsstater gjorde klart at de vil anerkjenne Kosovo som uavhengig.

Solana dro rett fra flyplassen til Kosovos hovedstad Pristina der han hadde samtaler med Kosovos president Fatmir Sejdiu og statsminister Hashim Thaci.

– Han vil gjenta oppfordringene til ro og ansvarlig opptreden, sa en tjenestemann. Solana kom med samme oppfordring umiddelbart etter Kosovos uavhengighetserklæring søndag.

Anerkjennelser

Anerkjennelsesprosessen fortsatte tirsdag. Senegal og Taiwan sa de anerkjente Kosovo, mens Østerrike kunngjorde at formell anerkjennelse vil skje onsdag.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sa på en pressekonferanse i Stockholm at spørsmålet om anerkjennelse av Kosovo blir tatt opp med utenrikskomiteen i Riksdagen 4. mars, og at det deretter ville være «fritt fram» for en anerkjennelse.

– Om vi får utenrikskomiteens støtte, hvilket jeg går ut ifra, sa Bildt.

– Anerkjennelsen kommer raskt etter, naturligvis. Å vente og se fram til sommeren er ikke noe alternativ.

Hva tror du kommer til å skje i Kosovo? Si din mening under?

STOYAN NENOV

MARKO DJURICA

MARKO DJURICA