Minst 247 døde i jordskjelv i Italia

Redningsarbeidere graver med bare nevene etter overlevende i ruinene etter jordskjelvet.

UT AV RUINENE: Redningsarbeidere har fått løs ett av ofrene i byen Amatrice, FOTO: NTB/SCANPIX

Torsdag morgen har dødstallene etter jordskjelvene i Italia steget til 247, ifølge sivilforsvaret i landet.

Mange av de døde er barn.

Hvor mange mennesker som befinner seg under sammenraste hus og bygninger, er det ingen som vet.

Leter etter overlevende

Det letes etter mennesker i sammenraste bygninger og ruiner i de hardt rammede landsbyene Accumoli di Rieti og Pescara del Tronto og småbyen Amatrice i det sentrale Italia.

— Veier inn og ut av byen er ødelagt. Halve byen er borte, sier ordfører Sergio Pirozzi i Amatrice til TV-kanalen RAI.

— Det er mennesker under ruinene. Det har gått et jordskred, og en bro står i fare for å kollapse, fortsetter han.

JORDSKJELV: Politi og innbyggere på gaten i Amatrice etter nattens skjelv. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

I landsbyen Pescara del Tronto kan ødeleggelsene være enda mer omfattende. Her har nesten alle bygningene rast sammen, forteller ordfører Aleandro Petrucci.– Situasjonen er forferdelig, det er folk under de sammenraste husene, sier Petrucci.

Ventet i timesvis

Jordskjelvet, med en styrke på 6,2, ble utløst klokken 03.38på natten.

Skjelvet kunne merkes fra Bologna i nord til Napoli i sør. Det ble etterfulgt av et kraftig etterskjelv med styrke 5,5 om lag én time senere, samt flere mindre skjelv.

I flere av landsbyene tok det lang tid før redningsmannskapene nådde fram. I Illica måtte innbyggerne som lå fastklemt i ruinene vente i flere timer på de første redningsmannskapene.

Hjelpemannskapene lette i ruinene med spader, bulldosere og bare hender.

Ødelagte veier

I Amatrice, som har noe mer enn 2.700 innbyggere, gjør de ødelagte veiene det vanskelig for redningsmannskapene å komme fram.

Minst ti mennesker er døde, og mange andre er savnet i Pescara del Tronto, som har litt over 130 innbyggere.

Også Accumoli og Posta er hardt rammet. Det berørte området ligger i fjellene og er et populært turistmål for italienere om sommeren.

— Dette var en av de vakreste småbyene i Italia. Nå er det ingenting igjen, sa en kvinne foran det ødelagte huset sitt i Amatrice onsdag morgen.

– Alt falt sammen

Flere øyenvitner som selv er fysisk uskadd, forteller om skremmende opplevelser da jorden begynte å riste midt på natten.

– Det var veldig kraftig. Det var som om sengen vandret tvers gjennom rommet med oss oppi, sier Lina Mercantini i byen Ceselli til nyhetsbyråetReuters.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteretUSGSvar skjelvet forholdsvis grunt med en dybde på kun 10 kilometer. At skjelvet var grunt, gjorde skadene større.

– Jo dypere jordskjelv, jo mindre er skadevirkningene, fordi rystelsene avtar på veien opp, sier seismolog Dominik Lang ved NORSAR-instituttet på Kjeller til NTB.

I de rammede områdene har det vært flere etterskjelv, og det ventes at flere kan bli utløst.

Takkes av statsministeren

– Jeg vil takke alle dere som har lett med deres bare hender i ruinene. Takke alle dere som har reddet liv, sa statsminister Matteo Renzi på en pressekonferanse onsdag.

Renzi sa han i løpet av dagen ville besøke de rammede områdene og møte dem som leder redningsarbeidet.

Italia utsettes forholdsvis ofte for jordskjelv, noe som skyldes at bruddlinjen mellom to kontinentalplater går tvers gjennom landet.

I 2009 mistet over 300 mennesker livet da et skjelv med en styrke på 6,3 rammet byen L'Aquila. Og i 2012 omkom 23 mennesker i to jordskjelv med ti dagers mellomrom i Nord-Italia.

Ifølge Utenriksdepartementet er det så langt ikke noe som tyder på at nordmenn ble rammet av jordskjelvet, som la bygninger i grus i Pescara del Tronto, Amatrice og flere andre småbyer.