Følg rettssaken mot French direkte

Rettssaken mot drapstiltalte Joshua French startet igjen tirsdag, nærmere to timer på overtid. Følg direkterapporteringen under.

Publisert:

I RETTEN: Joshua French. Foto: SCANPIX

NTB

French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland, som i august ble funnet død på cella som de to nordmennene delte i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Rettssaken ble utsatt 10. januar på grunn av tolkeproblemer. French har også vært syk og utmattet, men er ifølge sin norske advokat Hans Marius Graasvold nå mye bedre. Graasvold sier til NTB at French nå er innstilt på å få unnagjort rettssaken i løpet av de neste to-tre dagene.

Dom om en uke

I tillegg til Graasvold er også spesialutsending Kai Eide til stede under rettssaken, det samme er flere norske diplomater og representanter fra Kripos. Også Frenchs mor Kari Hilde French på plass i rettssalen. Hun har vært i Kongo i flere uker for å forsøke å støtte og hjelpe sønnen så godt hun klarer. Det er også et stort norsk presseoppbud.

Dom i saken kan ventes i neste uke. Etter kongolesiske regler må dommen være klar senest én uke etter at rettssaken er ferdig. Dersom tidsskjemaet på tre dager holdes, må altså dommen være klar senest neste torsdag.

— Men den kan også komme tidligere, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Ikke kriminelt

Både den norske og den kongolesiske etterforskningen av dødsfallet konkluderte med at det ikke forelå noe kriminelt i forbindelse med Molands dødsfall.

Den militære påtalemyndigheten tok likevel ut tiltale mot French 6. desember i fjor.

Både Graasvold og Frenchs kongolesiske forsvarer Marie André Mwila håper den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen kan få vitne for retten.

Han var den som sammen med en kongolesisk kollega foretok obduksjonen av Tjostolv Moland i august i fjor.

Publisert: