Avblåser «krigen mot terror»

Obama-administrasjonen har droppet «krig mot terror» fra sitt vokabular, opplyser utenriksminister Hillary Clinton.

Publisert Publisert
  • NTB

Formuleringen ble tatt i bruk av president Barack Obamas forgjenger George W. Bush, etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

USAs invasjon av Afghanistan og Irak var ifølge Bush en del av USAs krig mot terror, og det samme var opprettelsen av den omstridte fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba.

Kritikerne mente at Bush med sin formulering la opp til utstrakt bruk av militærmakt mot høyst uklare fiender og viste til at han med sin «med oss, eller mot oss» holdning til omverdenen provoserte svært mange land, inkludert USAs allierte.

President Barack Obama er for lengst i ferd med å reversere Bushs politikk og tar avstand fra hans retoriske formulering «krig mot terror».

– Administrasjonen har sluttet å bruke frasen, og det sier vel det meste. Helt tydelig, sier utenriksminister Hillary Clinton.

Noe direktiv fra presidenten foreligger imidlertid ikke, understreker hun.

– Jeg har ikke hørt det benyttet. Jeg har ikke mottatt noe direktiv om å bruke eller ikke bruke det, men det blir ganske enkelt ikke benyttet, sier Clinton.

– Befriende å slippe «krigen mot terror»

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for at USA dropper retorikken om krigen mot terror.

– For meg er det befriende med en mer presis språkbruk. Krigen mot terror ble etter hvert alt og ingenting, som om ter-ror var en stor ideologisk bevegelse som man kunne bekjempe som en fiende, sier Støre til NTB.

Det var på vei til den store Afghanistan-konferansen i Haag tirsdag at hans amerikanske kollega Hillary Clinton gjorde det klart at USA ikke lenger vil snakke om noen global krig mot terror. Det for hun ros av Støre for.

– Jeg mener, i tråd med mye av det andre Obama sier, at det er nyttigere å være mer presis når man skal prøve å få til noe, sier Støre.

Publisert

Foto: Joshua Roberts