Moland skal ha tilbudt tjenester til opprørsgeneral

Den drapsdømte nordmannen Tjostolv Moland skal ha tilbudt sine tjenester til opprørsgeneralen Laurent Nkuda i Kongo.

NKUNDA-BREV: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French skal ha sagt de beundret opprørsleder Laurent Nkunda.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Tilbudet skal komme frem i et brev som både VG Nett og TV 2 har fått tilgang til. Brevet skal være hentet fra Molands PC.

I brevet tilbyr Moland Nkunda trening av tropper slik at de vil kunne gjennomføre «spesialiserte operasjoner på høyt militært nivå», samt feltoppgaver som «innhenting av etterretning bak fiendens linjer».

«Slakteren» Nkunda har tilnavnet «slakteren fra Kisangani» etter en massakre der over 160 mennesker ble drept i den kongolesiske byen under krigen i 2002. Han sitter i dag i husarrest i Rwanda. Han er etterlyst av kongolesiske myndigheter og etterforskes av FN for mulige krigsforbrytelser begått i Kongo.

– Brevet viser at de to fengslede nordmennene hadde en intensjon om å opprette kontakt med Nkunda, sier lederen for den ugandiske etterforskningen brigader James Mugira til VG Nett.

Ifølge TV 2 skriver Moland om sin bakgrunn fra det norske forsvaret og at han og French beundrer opprørslederen.

Fjernsynskanalen har snakket med kilder i Norge som bekrefter at Moland har ytret ønske om å få møte general Nkunda.

De to nordmennenes norske forsvarer Morten Furuholmen har ikke hørt om brevet før han får det beskrevet av TV 2.

– Det er ingen holdepunkter per i dag for at det har vært noen som helst kontakt mellom Nkunda og Moland eller French, eller at det har vært utsendt brev, eller gjort noe direkte forsøk utover at det har vært undertegnet et notat på en PC som høyst sannsynlig aldri har blitt noe av, sier forsvareren.

Publisert: