Colombia og ELN-geriljaen enige om våpenhvile

Regjeringen i Colombia og geriljagruppen ELN er enige om en våpenhvile etter flere måneders fredssamtaler.

Publisert Publisert

PRESIDENT: Colombias president Juan Manuel Santos da han var i Oslo i fjor for å motta Nobels fredspris. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  • NTB

ELN kunngjorde dette i Ecuadors hovedstad Quito mandag, der samtalene har funnet sted.

– Ja, det var mulig, står det i en Twitter-melding fra ELNs delegasjon.

Colombias president Juan Manuel Santos bekrefter at en våpenhvileavtale skal undertegnes mandag, i forkant av pave Frans' besøk i Colombia senere denne uken.

FREDSSAMTALER: Den colombianske regjeringens representant Juan Camilo Restrepo (t.v.), ELNs representant Pablo Beltran (t.h.) og Ecuadors utenriksminister Guillaume Long (i midten) under åpningen av fredssamtalene med ELN i Quito i februar i år. Foto: AP / NTB scanpix

Fredsavtale med FARC

ELN er en av Colombias mindre geriljagrupper. I august i fjor kunngjorde regjeringen og den større, venstreorienterte FARC-geriljaen en fredsavtale, og Santos har gjort det klart at han ønsker en tilsvarende avtale med ELN.

Planen er nå at våpenhvilen med ELN skal tre i kraft 1. oktober. I første omgang forplikter partene seg til å la våpnene tie fram til midten av januar neste år.

Avtalen med FARC førte til at Santos ble tildelt Nobels fredspris. Den venstreorienterte geriljaen leverte i sommer fra seg sine siste våpen, og gruppen er nå blitt omdannet til et politisk parti.

Over 50 år med krig

I likhet med FARC ble Ejército de Liberación Nacional (ELN) – Den nasjonale frigjøringshæren – grunnlagt på midten av 1960-tallet. Begge gruppene erklærte at de ville kjempe for rettighetene til fattige og jordløse.

Flere hundre tusen mennesker er blitt drept i den colombianske borgerkrigen, som har pågått i over 50 år. I tillegg til FARC og regjeringshæren har konflikten omfattet ELN og flere høyreorienterte paramilitære grupper.

Etter hvert som konflikten utviklet seg, ble flere av de væpnede gruppene tungt involvert i narkohandel for å tjene penger.

Publisert