Gule: - Lett å ramme mange

Ekstremismeforsker Lars Gule frykter at gjerningsmannen som torsdag drepte 84 mennesker med en lastebil i Nice, kan inspirere andre til lignende angrep.

Publisert: Publisert:

PARALLELL til 11. SEPTEMBER: Lars Gule trekker fram angrepet mot menneskemengden i Nice som en parallell til terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001, hvor et fly ble brukt som våpen.

NTB

— Det virkelig triste med denne hendelsen er at den viser at det er fullt mulig for enkeltpersoner å gjennomføre terrorangrep. Man kan bruke et fredelig verktøy som et våpen med en uhyggelig effekt, og denne effekten kan andre lære av, uttaler Gule til NTB.

Angrepet på Nice:

Les også

Mer enn 10 barn blant de drepte

Han trekker fram angrepet mot menneskemengden ved strandpromenaden i Nice torsdag kveld som en parallell til terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001, hvor et fly ble brukt som våpen.

— For tidlig å knytte til IS

Sjåføren i lastebilen er nå identifisert som en fransk-tunisier, og er navngitt av avisen Nice-Matin som 31 år gamle Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

— Selv om president Hollande er sikker på at det er IS som står bak dette angrepet, er det for tidlig å si sikkert, uttaler Gule.

  • Dette vet vi om gjerningsmannen
    Ekstremistgruppa IS og terrornettverket Al-Qaida har via sosiale medier oppfordret sine tilhengere til å gjennomføre terrorangrep ved å kjøre over folk, og Gule mener angrepet kan være en reaksjon på en slik oppfordring.

Godt planlagt

— Det er naturlig at denne oppfordringen gir grunn til å frykte IS-linken. Det kan virke som dette angrepet var godt planlagt, tatt tid og sted i betraktning. Frankrike har også vært et mål for IS siden høsten 2014, da det ble klart at USA skulle begynne å bombe gruppen i Syria og Frankrike støttet dette, påpeker Gule.

Påtalemyndigheten i Paris har startet terroretterforskning av angrepet, men ingen har så langt tatt på seg ansvaret.

- Vil skape splittelse

Gule mener målet med angrepet avhenger av om gjerningsmannen hadde tilknytning til ekstremistgruppen eller ikke.

— Hvis dette var planlagt av IS-strateger i Raqqa var målet å ramme fransk økonomi - de siktet på en turistby som Nice, sier han.

I tillegg til å spre generell frykt gjennom et slikt angrep mener også ekstremismeforskeren at hensikten kan ha vært å skape splittelser mellom ikke-muslimer og muslimer i den franske befolkningen. Dette kan igjen hjelpe organisasjoner som IS med å rekruttere nye medlemmer, mener han.

- Jihadistiske holdninger

— Ved i tillegg å angripe på den franske nasjonaldagen oppleves det plutselig som et angrep på alle franskmenn. Det skaper en sterkere følelse av «oss mot dem», sier han.

Han får støtte av den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp som uttaler til Aftonbladet at rammene for angrepet tyder på at det var motivert av jihadistiske holdninger.

— Jihadister pleier å slå til på symboltunge dager. Dette gjør de for å volde så stor skade som mulig, samt skaffe seg oppmerksomhet og en sterkere reaksjon fra de nasjonale myndighetene, sier han til avisen.

(NTB)

Publisert: