- Kan bli verre enn i fjor

I løpet av mandag ettermiddag vil askeskyen fra vulkanen på Island komme inn over Svalbard.<iframe src="http://images.bt.no/flash/aske/aske.swf" height="420" width="600" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

  • Vibeke Buan
  • Helle Skjervold
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I løpet av ettermiddagen mandag vil asken bevege seg inn i norsk luftrom mellom fastlands-Norge og Svalbard. Etter klokken 14 mandag er det ventet at flytrafikken til og fra Svalbard vil kunne bli berørt, og fra klokken 20 i kveld er det ventet at trafikken vil bli stanset, skriveraftenposten.no.

Asken kommer fra vulkanen Grimsvötn, som lørdag kveld våknet til liv og sendte en søyle av damp og aske mange kilometer til værs. I natt økte intensiteten og vulkanen spyr damp og aske 10-12 kilometer opp i luften.

— Kan bli verre enn i fjor

Vulkanutbruddet er større fjorårets utbrudd som stanset flytrafikken over Europa i dagesvis.

— Det er mye mer kraft i dette utbruddet enn det var i Eyjafjallajökull-utbruddet i fjor. I verste fall kan det bli like ille eller verre enn i fjor, sier seismologen Reynir Bödvardsson ved Uppsala universitet til aftenposten.no.

Over 100 000 flyavganger ble kansellert i april i fjor etter Eyjafjallajökull-utbruddet i fjor. Foreløpig er det kun innlandsfly og trafikk til og fra Island som er stanset. I tillegg er flytrafikken mellom USA og Europa berørt ved at det brukes andre ruter.

Bödvardsson sier det er svært vanskelig å anslå når aktiviteten eventuelt vil avta, slik at faren for stans i flytrafikk minker.

— Man vet ikke riktig hvor mange småpartikler som er i luften, men skyen av aske står fortsatt svært høyt. Hvilke konsekvenser dette vil få avhenger av luftstrømmene, sier Bödvardsson.

Les også

[No available link text]

Gode prognoser for fastlands-Norge

BBC melder mandag at vulkanasken er ventet å treffe de britiske øyene tidlig tirsdag. Ifølge de siste prognosene fra Met Office vil asken trolig nå deler av Skottland, Nord-Irland og Irland. Det vil ifølge kanalen ikke nødvendigvis bety at luftrommet vil bli helt stengt, men flyavganger kan bli kansellert, melder BBC.

For Norges del er imidlertid flytrafikken så langt lite berørt av askeskyen:

— Ifølge de siste prognosene vil det bli en gradvis forverring i ettermiddag, hvor det i kveld ikke vil være flytrafikk til og fra Svalbard , sier Jens Petter Duestad, sjef for kontrollsentralene i Avinor, til Aftenposten.no mandag morgen.

Mandag var det bare satt opp to flyavganger mellom Svalbard og fastlandet.

I tillegg vil ambulansefly bli innstilt i mens flytrafikken til Svalbard er stengt, og kystvaktskipet Barentshav er på vei til Svalbard for å bistå med eventuell syketransport, skriver NTB.

Det er et lavtrykk i Norskehavet som sperrer og presser askeskyen nordover. Ifølge Duestad vil det være middels og høy konsentrasjon av aske i luften over Svalbard.

Flyplassen i Longyearbyen vil imidlertid bare bli stengt i overkant av et døgn, slik prognosene ser ut nå. Og det er foreløpig ikke noe som tyder på at askeskyen vil berøre flytrafikken i fastlands-Norge:

— Vi forventer ikke aske over fastlandet det neste døgnet, slik det ser ut nå, sier Duestad til Aftenposten.no.

Bevegelse på Island

— Det vil sannsynligvis oppstå forsinkelser, men foreløpig er det ingen kanselleringer, bortsett fra flygninger mellom Norge og Island, opplyser Duestad til NTB.

— Når det gjelder Island, så er det noe bevegelse her. Det jobbes det nå med å få åpnet flyplassen i Akureyri. Det er også mulig at de får åpnet Keflavik og Reykjavik i løpet av mandag kveld. Så det er ikke helt usannsynlig at det kan bli noe flytrafikk til og fra Island mandag kveld, sier Avinors kontrollsjef til Aftenposten.no.

Han ber reisende om å holde seg løpende oppdatert om askeskyens bevegelser og utviklingen i flytrafikken gjennom sine respektive flyselskap og reisebyråer.

- Vesentlig kraftigere utbrudd enn i fjor

— Utbruddet er vesentlig kraftigere, og har potensial til å bli like problematisk som utbruddet i fjor, sierReynir Bödvardsson til det svenske nyhetsbyrået TT.

Ifølge Bödvardsson holder det at Grimsvötn fortsetter å spy ut aske og at vindretningen snur for at konsekvensene blir alvorlige.

— Luftstrømmene er gunstige akkurat nå, og ser ut til å være det nærmeste døgnet. Derimot har aktiviteten i Grimsvötn ikke minket, slik man hadde håpet på. Vi ser ikke at askeproduksjonen minker, heller tvert imot, sier Bödvardsson.

- Utbruddet kan vare i uker

Han synes utviklingen av utbruddet er det samme som i Eyjafjallajökull i fjor, men vil ikke uttale seg om hvor lenge utbruddet i Grimsvötn kan pågå.

— Det kan vare i dager, uker eller enda lengre, sier han.

I natt økte intensiteten i utbruddet på Grimsvötn , og vulkanen fortsetter med å spy damp og aske 10-12 kilometer opp i luften. Luftrommet over Island var fortsatt stengt mandag, og også over østlige deler av Grønland var luftrommet stengt.

Grimsvötn er Islands mest aktive vulkan, og har hatt flere utbrudd de siste tiårene.

— Men nå viser det seg at dette er et mye større utbrudd enn de Grimsvötn hadde i 1996, 1998 og 2004, sier han.

Askeskyen trekker nordover

Ifølge Laila Fodnes Sidselrud, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, viser prognosene at askeskyen det første døgnet vil trekke nordover mot Barentshavet.

— Men beregninger viser at askeskyer fra Island vil gå mot Skottland og Irland fra rundt midnatt, sier Sidselrud til NTB.

Storbritannia kan bli rammet

Den europeiske luftfartsmyndigheten advarer om at askeskyen deretter kan nå inn over Storbritannia, Frankrike og Spania i de påfølgende dagene.

Hvilken retning askeskyen tar, kommer blant annet an på hvor høyt opp asken går.

— Det er ulike vindretninger i ulik høyde, forklarer Sidselrud.

Asken fra Grimsvötn går akkurat nå ikke så høyt som askeskyen fra Eyjafjallajökull i fjor. Og det er positivt, sier meteorologen.

— Det er tunge partikler vi snakker om. Nå kommer de seg ikke så høyt og langt, men faller raskere ned, forklarer Sidselrud.

Asken kommer fra vulkanen Grimsvötn, som lørdag kveld våknet til liv og sendte en søyle av damp og aske mange kilometer til værs. I natt økte intensiteten og vulkanen spyr damp og aske 10-12 kilometer opp i luften.
Publisert: