Israel anklager Hamas for tenåringsdrap

De tre israelske tenåringene som ble bortført på Vestbredden, er funnet døde. Israels forsvarsminister mener Hamas bortførte og drepte dem.

Publisert Publisert
svp://33026
  • Solveig Joten Svensen (ntb)
  • Hans Cosson-eide

De tre tenåringene, to 16-årige gutter og en 19 år gammel mann, ble bortført mens de haiket på den okkuperte Vestbredden. Foto: REUTERS/HANDOUT

De tre bosetterne, to 16-årige gutter og en 19 år gammel mann, ble funnet ved Halhul nord for Hebron på den okkuperte Vestbredden mandag, skriver Reuters. De tre ble bortført fra bosetningsblokken Gush Etzion i Hebron 12. juni.Ifølge en israelsk radiokanal ble de funnet ti minutter unna veien der de sist ble sett. Et øyenvitne sier til TV-kanalen Channel 2 at likene ble funnet på et jorde, delvis tildekket av steiner og et pledd.

Mener Hamas står bak

— Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte at de er drept av Hamas-terrorister, sier Israels forsvarsminister Danny Danon i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

I uttalelsen varsler han en militæroperasjon for å «utrydde Hamas».

Palestinas utenriksminister Riyad al-Maliki har tidligere stilt spørsmål ved hvilket bevisgrunnlag Israel har for å legge skylden for bortføringene på Hamas. Hamas har selv kaldt påstanden «latterlig».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har innkalt regjeringen til et hastemøte mandag kveld.

De tre tenåringene kom fra tre forskjellige bosetninger på den okkuperte Vestbredden og studerte ved jødiske religiøse skoler sør på Vestbredden.

Raketter og droneangrep

Etter at tenåringene forsvant igangsatte Israel en stor militæraksjon for å finne dem. Denne har senere blitt trappet noe ned. Mer enn 400 palestinere er imidlertid arrestert etter at tenåringene forsvant, skriver Al Jazeera, som først meldte om at de tre var vunnet.

Etter militæraksjonen startet har minst 50 raketter blitt skutt fra Gazastripen og inn i Israel. Senest mandag ble minst 14 raketter sendt over grensen. Israel har svart med droneangrep som har drept tre palestinere den siste uken.

Store styrker rundt Hebron

Mandag kveld var store israelske militærstyrker satt ut nord for byen Hebron, melder nyhetsbyrået DPA som siterer israelsk kringkasting. Det meldes om skuddvekslinger mellom soldatene og palestinere og voldsomme kamper i nærheten av Halhul.

En israelsk nettavis melder at Hamas står bak mandagens rakettangrep, uten å oppgi sine kilder. Hvis opplysningen stemmer vil det være første gang på 19 måneder at Hamas går til rakettangrep, melder nyhetsbyrået DPA.

Publisert
svp://33026