Krever full gransking av Israels bording

En samlet verdensopinion krever full gransking av Israels aksjon mot den internasjonale flåten med forsyninger til Gazastripen. Israel møter massiv fordømmelse.

OSMAN ORSAL

NTB

USA beklager at liv gikk tapt da israelske soldater bordet fartøyene med hjelpesendinger på vei til Gaza mandag. Minst ti personer ble drept i aksjonen.

— USA beklager dypt at liv gikk tapt og folk ble såret. Vi jobber nå for å få oversikt over omstendighetene rundt denne tragedien, sier William Burton, talsmann for Det hvite hus.

Norske myndigheter reagerer sterkt, og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier regjeringen er rystet over Israels angrep på fredskonvoien til Gaza.

— Et slikt angrep på sivile aktivister er helt uakseptabelt, sier Stoltenberg.

Norge krever en uavhengig internasjonal gransking av hendelsen og at blokaden mot Gaza må oppheves.

Les også

- 14 drept i angrep på Gaza-konvoien

Urovekkende

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har i møte med Ban Ki-moon bedt FN ta initiativ til en gransking.

— Israel har lagt et totalt lokk over nyheter fra området, noe som er sterkt urovekkende, og det er derfor en lang rekke forhold rundt denne hendelsen som vi ikke kjenner, sier Støre.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er sjokkert over aksjonen.

— Jeg fordømmer denne volden. Jeg mener Israel raskt må gi en fullstendig forklaring, sier han.

FNs sikkerhetsråd holder mandag et krisemøte for å diskutere bordingen.

Også Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair bruker ord som sjokk og beklagelse i omtalen av angrepet og understreker kravet om gransking.

Massakre

Palestinernes president mener drapene under bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza er en massakre.

— Vi anser dette for å være en massakre, og vi fordømmer den, sier en tjenestemann ved kontoret til president Mahmoud Abbas til palestinsk TV.

Den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen, ber arabere og muslimer om å protestere foran israelske ambassader over hele verden.

Israels ambassadører i en rekke land - blant annet Norge - er kalt inn på teppet for å forklare hva som skjedde under bordingen av konvoien.

Også EU fordømmer aksjonen. Unionens utenrikssjef Catherine Ashton ber om en gransking av hva som skjedde da israelske soldater bordet skipene. Hun sier at grensene til Gaza umiddelbart må åpnes for nødhjelp, andre varer og persontrafikk.

Maktbruk

Frankrikes president Nicolas Sarkozy anklager Israel for å uforholdsmessig maktbruk.

— Det må kastes lys over omstendighetene rundt denne tragedien som understreker hvor viktig det er å få i gang fredsprosessen igjen, heter det i en uttalelse.

— Ingenting kan rettferdiggjøre denne typen voldsbruk, understreker utenriksminister Bernard Kouchner.

Den israelske hæren bekrefter at minst ti personer ble drept da skipene ble bordet. Det er foreløpig ukjent hvor de drepte kommer fra. Hæren hevder passasjerer på konvoien skjøt mot soldatene, og at det var aktivistene som startet voldsbruken.

Tyrkiske skip

Flere av skipene som forsøkte å frakte nødhjelp til Gazastripen, var tyrkiske. I Istanbul demonstrerte minst 10.000 mennesker mandag i protest mot aksjonen.

Regjeringen i Hellas har stanset en militærøvelse sammen med Israel. Øvelsen begynte på Kreta i forrige uke og skulle etter planen ha vart fram til torsdag.

Den arabiske liga har innkalt til krisemøte for drøfte det organisasjonen beskriver som en israelsk terrorhandling.

Samtidig hevder Libanons statsminister Saad Hariri at Israels handlemåte er «farlig og sinnssyk», mens den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad tror det israelske regimet har forkortet sin egen levetid.