- Tror bombemannen opererte alene

Taimour Abdulwahab (28) skal være mannen bak Nordens første selvmordsangrep. Han bodde i Sverige i 18 år før han vendte seg mot landet.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Britisk politi ransaket natt til mandag en eiendom nord for London i forbindelse med bombeeksplosjonene i Stockholm, bekrefter London-politiet.

Ransakingen fant sted i Bedfordshire omkring ti mil nord for London like før midnatt natt til mandag, opplyser en talsmann for London-politiet. Ingen er pågrepet i aksjonen, ifølge talsmannen.

— Vi bekrefter at dette skjer i forbindelse med hendelsene i Stockholm lørdag, sier talsmannen.

Britiske etterretningskilder sier til avisen The Guardian at mannen som trolig sprengte seg og bilen sin i lufta lørdag ettermiddag i den svenske hovedstaden, trolig opererte på egen hånd.

- Radikalisering

En av politiets teorier er at mannen som etter eksplosjonene ble funnet død med flere udetonerte sprengladninger på kroppen, også eide bilen. Bileieren er Taimour Abdulwahab, en 28 år gammel iraker med 18 år bak seg i Sverige.

I en lengre periode skal mannen ha studert i Storbritannia, nærmere bestemt i Luton i Bedfordshire, i området der politiet natt til mandag gikk til aksjon.

Britiske medier skriver mandag at 28-åringen inntil nylig har bodd i Storbritannia, og at britiske MI5 nå etterforsker om han kan ha hatt forbindelser til ekstremistmiljøer i Luton.

En teori går ut på at mannen ble radikalisert mens han studerte ved Bedfordshire University, ifølge The Daily Telegraph.

Al-Qaida-bånd

28-åringen skal ha vært dypt religiøs og ytret sterke sympatier for ytterliggående islamisme, blant annet på Facebook-profilen sin. Der lenket han også til religiøse ledere som har koblinger til al-Qaida.

I lydfilen som ble sendt til det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og nyhetsbyrået TT sier den antatte bombemannen at han ikke dro til Midtøsten for å jobbe og tjene penger, men at han dro dit for jihad.

Søndag skrev den jemenittiske nettsiden Shumukh al-Islam at det er deres bror og en hellig kriger «som utførte martyroperasjonen i Stockholm». Säpo ville søndag ikke kommentere disse opplysningene.

Alene eller ikke?

Selv om svenske myndigheter så langt har vært forsiktige med å trekke konklusjoner, er et av spørsmålene Säpo forsøker å få svar på om mannen som står bak det som beskrives som Nordens første selvmordsangrep, har operert på egen hånd eller ikke, ifølge etterforskningsleder Tomas Lindstrand.

The Guardians kilder mener det er lite trolig at bombemannen i Stockholm har utført ordre fra noen ledere i al-Qaida. De tror heller at 28-åringen kan ha vært en av stadig flere enkeltpersoner som påvirkes av ideologiene som forfektes av ekstremistgrupper som al-Qaida.

De britiske kildene sier også at det mislykkede angrepet i Stockholm viser at al-Qaida ikke har kapasitet til å trene opp sine tilhengere til å planlegge og utføre store og kompliserte terrorangrep.

I VG mandag sier derimot forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at det er svært sjeldent at personer som utfører slike angrep opererer alene.

— Det er en hel kultur rundt dette, sier forskeren.

Publisert: