Lonely Planet: Nord-Norge er et av verdens beste reisemål i 2015

— Et av de mest mest spennende, urørte stedene som er igjen, sier Lonely Planet-redaksjonssjef. Se topp 10-listen.

Reisegigant Lonely Planet har lansert listen over de beste regioner for 2015, og blant topp fem finner vi den nordlige delen av Norge som et av de hotteste reisemålene.

For Norges del er femteplassen basert på et helt spesielt naturfenomen — solformørkelsen på Svalbard i mars neste år er verdt turen alene, mener de.

Men i tillegg trekkes nordlyset og midnattsolen frem som et eget punkt, og redaksjonssjef Tom Hall i Lonely Planet understreker at de norske naturopplevelsene i seg selv er så spektakulære at reisen vil gi deg «total bakoversveis».

— Trenden med å oppleve naturfenomener er økende. Nordlyset, midnattssolen og været generelt tiltrekker reisende, og det gjør Nord-Norge høyaktuell, sier Hall.

headshot2012-jFV7ZyWlsK.jpg

Boken «Best in Travel 2015» er en årlige utgivelser hvor Lonley Planets favoritter innen ulike kategorier publiseres. De tre mest prestisjefulle prisene er «beste region», «beste by» og «beste land».— Regionslisten er basert på et spesielt tema eller en hendelse i et område i året som kommer, det skal altså være tidsaktuelt i tillegg til et interessant sted, forklarer Hall.

Full jubel i nord

Tromsø og Bodø hylles for godt uteliv og nye restauranter med god lokal mat.

— Dessuten er Nord-Norge et av stedene i Europa hvor villmarken fremdeles er urørt. Det er ikke mange steder igjen hvor en kan oppleve den typen avsidesliggende eventyr, sier Hall som selv har besøkt regionen og andre norske områder.

Tusenvis av skribenter over hele verden sender inn sine forslag til listene. De ses igjennom av et reisepanel bestående av blant andre Hall og Lonely Planets grunnlegger, Tony Wheeler, som diskuterer seg frem til topp ti.

WebLenautpaatur-sZ4DDV_cvZ.jpg

— Hva tror du det betyr det å komme med på en slik liste? - Det tar en liten stund før en ser en potensiell effekt av listene. Hvis vi ser tilbake på gamle lister, og ser en økende interesse rundt områdene eller landene, så har vi gjort noe riktig. Mange trenger også en grunn til å reise, og en slik liste kan inspirere, sier Hall.

Nord-Norge har vært på listen over kommende reisedestinasjoner tidligere, men legger ikke skjul på at akkurat denne listen er svært betydningsfull.

— Nå er vi veldig glade, jubler reiselivssjef Lena Nøstdahl i Nordnorsk Reiseliv.

- Å komme på listen til Lonely Planet, som er en anerkjent og troverdig reisekilde og blir brukt av mange og bredt både nasjonalt og internasjonalt, er stort, sier hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

«Utsolgt» solformørkelse

afp000777653-Q_Sw3S9_T2.jpg

Men hvis du ble fristet til å oppleve total solformørkelse på Svalbard, så er du sent ute. Neste mulighet i Europa er først i 2026. — Det er allerede fullbooket på Svalbard under den begivenheten. Så da må du ta med telt og gevær hvis du skal ha noen sjans, ler Nøstdahl.

Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge synes det er gledelig at Nord-Norge er med på listen til verdens største reisebokguide.

— Vi er et reisemål for oppdagere. De som reiser hit fenges veldig av at det bor folk overalt, også langt ute i spektakulær natur. Vi er jo en slags sivilisert ødemark, det er aldri langt til et bygdesamfunn eller liten by, og det fascinerer folk, sier Tuftin.

Lonely Planets Best in Travel 2015

Topp 10 regioner:

1. Gallipoli, Tyrkia

— Halvøya Gallipoli er et godt eksempel på et av stedene som kommer til å skape overskrifter i 2015, da det er 100 år siden et av de største slagene i første verdenskrig sto her. For blant andre australiere, franskmenn og briter er det et viktig historisk sted, mange mistet livet her under krigen, forteller Tom Hall i Lonley Planet om nummer én på listen.

— Tyrkias popularitet er økende blant reisende, særlig turer fra Istanbul, ut til strendene i sørøst og deretter mot vest er en virkelig spennende rute, legger han til.

riks000788049-O8XCSLUvTX.jpg

2. Rocky Mountains Nasjonalpark, USA 3. Toledo-distriktet, Belize

4. Tasmania, Australia

file6bbfb9iozfkpf66d8m4-KIdeFxpPYU.jpg

5. Nord-NorgeBegrunnelse fra boken: «Nord-Norge kommer til å ta deg med storm med sitt hjerteskjærende vakre landskap av isbreer og fjord-delte fjell badet i krystallklart lys. Velkommen til en av Europas siste store villmarksområder».

Norge markerer seg på flere topplister i den nye boken. Midnattssolen på Svalbard er kåret til «Most illuminating place», mens langrenn i Norge får plass på listen over«Unforgettable Family Travel Experiences».

Trolltunga er et av de beste stedene i verden for frieri, ifølge den nye boka, og er med på listen over «Best places to get a yes».

6. Khumbu, Nepal

7. Barranca del Cobre, Mexico

8. Flores, Indonesia

9. Atacamaørkenen , Chile

10. Macau, Kina

Kilde: Lonely Planet

Følg journalisten på Twitter:@reisecamillaog Instagram #reisecamilla

Les også:

Verdens mest avslappende sted? Det er i Norge

Her henger Norge på Times Square

Amerikansk nettavis: Ser ut som verdens skumleste «hangout»-sted