Her fikser han tennene for under halv pris

Steinar Sivertsen gjorde unna omfattende tannlegebehandling på fem dager i Budapest.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Hvis tennene virkelig er blitt dårlige, er gode råd dyre. Å få behandling for tannplager i utlandet, er blitt populært for mange nordmenn.

Steinar Sivertsen (55) fra Trondheim sitter i tannlegestolen på en topp moderne tannlegeklinikk i Budapest og gaper. Tannlege Guoth Zalan presser en broløsning opp i den tomme gommen til Sivertsen for at limet skal feste seg. Broen er laget på samme tannlegeklinikk, støpt for å passe nøyaktig inn i Sivertsens gap. Endelig kan han lukke munnen igjen.

— Nøye og flinke

— Hvordan føles det, spør tannlege Zalan.

Sivertsen sitter et øyeblikk og kjenner etter. Tenker.

— Annerledes, sier han, og smiler bredt.

Vel ute av tannlegestolen skryter han av tannlegeoppholdet i Budapest.

— De er utrolig nøye og flinke.

Klinikken, ved navn Kreativ Dental, har mange rom.

Første skritt er røntgenrommet, der det tas røntgen av tennene. Deretter kan du sette deg å vente i behagelige stoler, med tilgang til datamaskiner med internett og høretelefoner med musikk, samt et stort akvarium i midten av rommet.

Etter en liten stund blir du kalt inn til tannlegen, og behandlingen fremover planlegges. Kanskje rekker du å gjøre unna hele behandlingen på samme turen, eller du må komme tilbake senere.

For Sivertsen holdt det med en femdagers tur i denne omgang. Da fikk han slipt ned to tenner, støpt ny broløsning og satt den inn.

— Suksessfaktoren er kombinasjonen tannleger og tannteknikere på samme sted, mener han. I Norge fikk han et overslag på at det ville koste 25.000 kroner å sette inn det ene tannimplantatet han trengte. Prisene i Norge varierer imidlertid, og kan være rimeligere enn dette. Klinikken i Budapest har tre ulike priser pr tannimplantat (pr tann): 300 euro, 500 euro og 550 euro, avhengig av kvalitet. I Budapest har Steinar betalt 11.500 kroner for en broløsning som erstatter tannimplantatet han ikke kunne ha fordi benstrukturen var for dårlig.

Tannlegefabrikk

— Noen sier det er en fabrikk. Ja! Det kan godt være en fabrikk, men det må være en god fabrikk, sier eier og daglig leder Attila B. Knott ved Kreativ Dental.

Han viser stolt og energisk frem alle rommene.

— Her sitter kunstnerne, sier han, og peker mot en gruppe menn og kvinner som sitter dypt konsentrert for å påføre tannimplantatene akkurat den rette fargen, de rette små gropene og hakkene som gjør at de ser ekte ut.

I hyllene ligger bokser fulle av kunstige tenner og gebisser.

Av de som bruker klinikken, er omtrent halvparten nordmenn.

Det kan godt være en fabrikk, men det må være engodfabrikk

— Ca. 300 nordmenn kommer hit i måneden, anslår han.

I tillegg høres fransk, dansk og irsk i venterommet, og klinikken markedsfører seg også i blant annet Sveits, Tyskland, Italia, England og USA.

90 prosent av behandlingene er store behandlinger, folk som må gjøre omfattende inngrep i munnen. Global tannlegebehandling er blitt big business for Hr.Knott og en rekke andre tannklinikker som har dukket opp i Ungarn og andre land som kan gi rimelige priser.

Rett til refusjon

På flyet til Ungarn sitter også Hasan Karabag. Han har reist fra Mo i Rana, via Budapest Klinikken AS.

Karabag gikk først til sin norske tannlege og undersøkte deretter mulighetene i både Polen og Tyrkia før han landet på Ungarn.

— I Tyrkia kunne jeg fått det helt utrolig billig. Men der har jeg ikke de samme rettighetene som i Europa, sier han.

Norske statsborgere har nemlig rett til refusjon fra Helfo for behandling innen EU, for de samme behandlingene som Helfo dekker i Norge.

Behandling for periodontitt (tannkjøttbetennelse) er en av de vanligste behandlingene med egenandel. Bare vær sikker på at behandlingen oppfyller alleHelfos krav for refusjon, og at du er innforstått med hva som refunderes og ikke.

Husk å få med deg avstøping av tennene tilbake fra Ungarn når du skal be om refusjon.

Flyreisen og hotellopphold inngår ikke i refusjonen.

I Tyrkia kunne jeg fått det helt utrolig billig. Men der har jeg ikke de samme rettighetene som i Europa.

Karabag er i Budapest for andre gang. Forrige gang trakk han en tann, så måtte han vente seks uker før behandlingen kunne fortsette. Han skal ha bru over det hele og nye tenner.

Karabag er bare lykkelig for at detikke skal gjøre vondt i munnen lenger.

— Jeg kunne ikke spise mat. Med én gang det var noe hardt, fikk jeg vondt. Jeg prøvde å spise mat en uke på venstre side av munnen og en uke på høyre side.

I Norge ville behandlingen kostet mer enn 100.000 kroner. Nøyaktig pris i Ungarn får han ikke greie på i denne omgang.

Han må reise hjem igjen til Norge fordi tannkjøttsproblemene er der fortsatt, og implantatinnsettingen må utsettes.

TANNTURIST: Hasan Karabag har reist fra Mo i Rana i Norge til Budapest i Ungarn for billigere tannbehandling.
TANNLEGE: Dr.Balals Vags er en av tannlegene som jobber på klinikken Kreativ Dental, som er en av klinikkene som tilbyr rimelig tannbehandling til nordmenn i Budapest.

Bekymringer

Både Karabag og Sivertsen har arrangert turen via Norge, henholdsvis via Budapest Klinikken AS og Tannreiser. Det finnes også andre tilbydere av tannbehandling i landet.

Budapest Klinikken er en norsk tannklinikk i Budapest, med norsk helsepersonell. På Kreativ Dental (som samarbeider med Tannreiser) finnes norske tolker, og papirer fylles ut på norsk. Tannlegene snakker også engelsk.

Når du arrangerer turen via Norge, får du gjerne tilbud om hotell og skyss til og fra flyplassen.

Instituttleder ved institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo, Jan Eirik Ellingsen, som også er professor i protetikk, kan forstå at nordmenn ser på mulighetene for tannbehandling i utlandet.

— Norske tannleger har ikke noen mulighet til å konkurrere på prisene der, da det generelle prisnivået er mye lavere. Likevel er det ikke alltid behandlingen er så mye billigere, sier han.

Jeg har fått tilbakemeldinger fra kolleger som har sett at pasienter har fått utført unødvendig store behandlinger i utlandet, hvor det ikke er utført nødvendig forarbeid, og hvor pasienten heller ikke har fått nødvendig etterkontroll

Han trekker frem at Norge gjennomgående har høy kvalitet på utdanningen i Norge sett i forhold til resten av Europa, og han har noen bekymringer knyttet til at så mange nordmenn får tannbehandling utenfor landets grenser.

— I Norge har tannlegen som regel røntgenbilder og historiske data av pasienten over flere år, kjennerpasientens historie med tannproblemerog kan følge opp over lang tid og kan planlegge behandlingen. Jeg har fått tilbakemeldinger fra kolleger som har sett at pasienter har fått utført unødvendig store behandlinger i utlandet, hvor det ikke er utført nødvendig forarbeid, og hvor pasienten heller ikke har fått nødvendig etterkontroll, sier han.

Uforsvarlig behandling

Ellingsen har selv bekjente som ble møtt av en tannlege i foajeen på hotellet de ferierte på i Kroatia Flere i reisefølge takket ja til billig behandling hos den tyrkiske tannlegen, som medførte trekking av tenner og innsetting av implantater, alt utført i løpet av en uke før pensjonistene reiste tilbake til Norge.

— Det er langt utenfor det vi ser som forsvarlig behandling, de får inn en pasient fra gaten, tar røntgenbilder og utfører behandlingen umiddelbart. Det kreves ganske mye planlegging før en behandling starter, man skal vurdere hva som er egnet for den enkelte pasienten. Vi har en viss følelse av at det kan bli litt mer salg i utlandet enn vi liker at norske tannleger skal ha. Vi skal behandle pasienter med et sykdomsbehov, ikke selge inn behandling til de som ikke trenger det. Det er etikk vi vektlegger for våre studenter.

Han oppfordrer pasienter til først å forhøre seg med sin norske tannlege om hva som må gjøres, og å bruke tiden som trengs for å få behandlingen gjort skikkelig.

De som vil få satt inn tannimplantater i utlandet bør undersøke at de får implantater som finnes på det norske markedet, som har best vitenskapelig dokumentasjon.

— Det er ikke alltid tilfelle med alt som settes inn i utlandet, sier han.

Oghvis noe går galt, er det verre å være norski Ungarn enn i Norge.

— Forsikringsordningen nordmenn har gjennom Norsk Pasientskadeerstatning gjelder ikke for tannlegebehandling i utlandet. Klageregler gjelder for det landet behandlingen er utført i. Store restaureringer vil det skje noe med over tid. Hvis det da er brukt et system som ikke finnes i Norge, har pasienten et problem.

— En annen ting er om den norske tannlegen ønsker å gå inn og gjøre reparasjonsarbeid for utenlandsbehandling, det kan etter hvert bli spørsmål om hvem som har ansvaret for tannerstatningen pasienten har fått. Mange tannleger kvier seg.

Forsikringsordningen nordmenn har gjennom Norsk Pasientskadeerstatning gjelder ikke for tannlegebehandling i utlandet

Ellingsen trekker han frem at Norge har et grundig kvalitetssystem gjennom utdannelsen av tannleger samt pålagt etterutdannelse. Likevel understreker han at problemene er mer knyttet til såkalt «tannlegeturisme» generelt, enn nivået på tannleger i de enkelte land, og påpeker at norske tannleger også utdannes i for eksempel Polen.

— Vi skal ikke si at bare norske tannleger er flinke, sier han.

Saken er skrevet Kvinneguiden av og publisert på Klikk.no.

VENTEROMMET: Steinar Sivertsen slapper av mens han venter på å bli kalt inn for å sette inn nye tenner.
SMIL: Tennene er på plass, og Sivertsen kan smile igjen.

Les også

— Slik kan tannlegen berge hjertet ditt

- Dette gir deg hvite tenner

- Hull, nei takk

Publisert: