Russland utviser over 50 britiske diplomater

Russland kaster ut ytterligere 50 britiske diplomater, i tillegg til de 23 som alt er utvist fra landet, ifølge Reuters.

Publisert:

PÅ TEPPET: Britenes Moskva-ambassadør Laurie Bristow ble fredag kalt inn på teppet i russisk UD. Foto: AP / Scanpix

NTB

– Vi har bedt om paritet. Britene har 50 flere diplomater i Russland enn vi har i Storbritannia, sier en talskvinne for det russiske utenriksdepartementet til Reuters.

Ifølge talskvinnen Maria Zakharova må «litt over 50» britiske diplomater derfor forlate Russland, i tillegg til de 23 som alt har fått beskjed om å dra.

Russisk UD kalte fredag diplomater fra en rekke land inn på teppet og varslet om at drøyt 150 diplomater måtte pakke kofferten, blant dem en diplomat ved Norges ambassade i Moskva.

Les også

Norge utviser én russisk diplomat

Les også

Solberg om utvisningen: – Vi må vise at vi ikke lar oss presse

Etterlyser beviser

Bakgrunnen er at en rekke land med Storbritannia i spissen har utvist russiske diplomater i forbindelse med nervegift-attentatet mot den russisk eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia i Salisbury 3. mars.

Britene hevder russiske myndigheter sto bak attentatet på Skripal, noe russiske myndigheter nekter og har etterlyst beviser for.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har fått tilgang til prøver av nervegiften som angivelig ble benyttet i attentatet mot Skripal, men har foreløpig ikke konkludert med hvilken opprinnelse den har.

Storbritannias statsminister Theresa May hevder likevel at det er hevet over enhver tvil hvem som sto bak attentatet og har også fått en rekke andre land til å utvise russiske diplomater, blant dem Norge.

Les også

Russland svarer: Utviser norsk diplomat

Samme antall

Russlands første svar på britenes utvisning av 23 diplomater, var å utvise like mange britiske diplomater. Nå opplyses det at over 50 må forlate Russland.

Moskva-ambassadør Laurie Bristow fikk fredag frist på en måned til å redusere antallet britiske diplomater i Russland til samme antall som Russland har i Storbritannia.

Publisert: