Mer trøbbel for Solheim i Sri Lanka

Norges forsøk på å forhandle fram en fredsløsning i Sri Lanka har støtt på nye problemer. Et innflytelsesrikt muslimsk parti krever å få bli med i fredsprosessen, sa diplomater i Sri Lanka.

Rauf Hakeem fra Sri Lankas Muslimske Kongress holdt tirsdag samtaler med den norske fredsutsendingen Erik Solheim. Hakeem krevde under disse samtalene at partiet blir anerkjent som part i prosessen.

— En avtale som forhandles fram uten at muslimene er med, kan ikke anses som gyldig, sa Hakeem, som er handelsminister i regjeringen i Sri Lanka. Hans parti har bare 10 av de 225 representantene i landets nasjonalforsamling, men sitter i vippeposisjon og har derfor stor innflytelse.

Erik Solheim kom tirsdag til Colombo for å forsøke å få til en våpenhvile mellom regjeringen og den tamilske geriljaen LTTE. Han holdt separate samtaler med Hakeem, Sri Lankas president Chandrika Kumaratunga, opposisjonsleder Ranil Wickremesinghe og ledere for et moderat tamilsk parti.

Onsdag skulle Solheim etter planen reise til de LTTE-kontrollerte områdene i Wanni-regionen nord på Sri Lanka. Det var imidlertid uklart om han skulle treffe LTTEs øverste leder Vellupilai Prabhakaran, som skapte fredshåp da han møtte Solheim 1. november i fjor.

NTB-AFP