Helsereform-trøbbel for Trump – avstemning utsatt til fredag

Det hvite hus opplyser at avstemningen om president Donald Trumps helsereform blir utsatt til fredag.

Publisert Publisert

Den republikanske kongressrepresentanten Dave Brat i den konservative gruppa Freedom Caucus forteller at de ikke er kommet til enighet med president Donald Trump i et møte om helsereformen torsdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

-Avstemningen vil skje fredag morgen for å unngå å gjøre det klokken 3 i natt. Vi synes dette bør gjøres når det er dagslys, og ikke i de små nattetimene. Vi er overbevist om at loven vil bli vedtatt på morgenen, sier en kilde i Det hvite hus.

Det hvite hus forsøker dermed å tone ned antydninger om at Trump ikke har klart å ro helsereformen i land. Utsettelsen kan likevel ses på som et slag for Trump og hans administrasjon, som har satt stor prestisje i å få gjennom en reform som kan erstatte den såkalte Obamacare.

Kongressen og Det hvite hus var torsdag preget av forhandlinger og justeringer i siste liten. Trump og hans leir slet med å samle støtte, ettersom både konservative og moderate republikanere stilte seg kritiske til planene.

Splittelse

Det republikanske lederne utsatte et planlagt morgenmøte og signaliserte at mer arbeid var nødvendig, og flertallsleder Paul Ryan i Representantenes hus utsatte en planlagt pressekonferanse.

Tidlig torsdag ettermiddag rykket lederen for den konservative gruppen Freedom Caucus i Representantenes hus ut og sa at de ikke hadde kommet til enighet i et møte med presidenten, noe som sådde ytterligere tvil om reformen.

Republikanerne er splittet i to leire. Enkelte mener de føderale utgiftene ikke kuttes hardt nok, andre er skeptiske til velgernes reaksjon på utfall som kutt i Medicaid-programmet og dyrere helseforsikring for eldre.

Trump-trusler

Trump rykket tidligere denne uken ut og hevdet at republikanere kan få problemer med å bli gjenvalgt hvis de ikke støtter den planlagte reformen.

Trumps melding er: «Hvis du ikke støtter forslaget, vil det bli politiske kostnader», sa republikaneren Walter Jones.

– Hvis vi ikke får dette gjort, hvis vi ikke innfrir løftene vi alle har kommet med, inkludert presidenten, kan det bli veldig skadelig for republikanere som stiller til gjenvalg i 2018, sa den republikanske kongressrepresentanten Mike Conaway.

Millioner kan stå uten dekning

Ifølge en rapport fra Kongressens budsjettkontor vil 14 millioner amerikanere miste helseforsikringen sin neste år hvis Trumps reform blir vedtatt.

Innen 2026 vil antallet ha økt til 24 millioner, anslår budsjettkontoret CBO.

I rapporten anslås det også at prisen på forsikringspremiene kommer til å øke med 15–20 prosent i snitt i 2018 og 2019 for individuelle forsikringstakere.

Samtidig går det fram at underskuddet på USAs statsbudsjett vil minke med om lag 337 milliarder dollar, som tilsvarer 2.887 milliarder kroner, i løpet av det neste tiåret som følge av omleggingen.

Innsparingen kommer først og fremst fra reduserte utgifter for Medicaid, et program for lavinntektsfamilier, og fordi det blir slutt på subsidiering av helseforsikring. Begge to er kjennemerker på Obamas politikk. Innsparingen regnes som relativt liten gitt den enorme størrelsen på amerikansk økonomi.

(©NTB)

Publisert