Marokkansk politi bekrefter at IS-videoen med de fire drapsmistenkte er ekte

Marokkansk påtalemyndighet bekrefter torsdag kveld at videoen hvor fire drapsmistenkte sverger troskap til IS, er ekte. Videoen ble laget i forrige uke.

Publisert:

IS-VIDEO: En video som ble publisert på Twitter torsdag ettermiddag viser fire personer, hvorav tre av dem er de som torsdag ble pågrepet for drapet på Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24). De fire på videoen sverger troskap til IS. Foto: S Foto: Skjermdump/Twitter / NTB scanpix

NTB

Det skriver Reuters, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Mennene i videoen skal være de fire som er pågrepet og mistenkt for drapene på en dansk og en norsk kvinne i Marokko.

I videoen, som torsdag ble delt på Twitter, truer de fire mennene med å utføre angrep, opplyser den marokkanske påtalemyndigheten.

Etterforskningen viser dessuten at videoen ble laget i forrige uke, altså før drapet på de to kvinnene, som skjedde mandag.

Les også

Kripos undersøker video som trolig viser de drapsmistenkte

På filmen sitter mennene foran det som ser ut som et hjemmelaget IS-flagg.

Også norske Kripos undersøker videoen.

– Jeg kan bekrefte at Kripos har fått tips om og undersøker denne videoen der fire menn sverger troskap til IS. Dette er en del av mye informasjon vi sitter og jobber med og som har kommet inn i løpet av onsdagen og torsdagen, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos til NTB.

Ifølge Nettavisen kan ingenting av det som blir sagt på videoen direkte relateres til dobbeltdrapet i Atlasfjellene.

Twitter-kontoen som publiserte videoen, ble opprettet mandag 17.12, samme dag som de to kvinnene ble funnet drept ved leirplassen sin i Atlasfjellene, ifølge VG. Filmen skal ha blitt lagt ut torsdag ettermiddag. Kripos ønsker foreløpig ikke å si noe mer om resultatet av undersøkelsene av videoen.

Den danske terrorforskeren og spesialist på sunnijihadisme og militant islamisme, Tore Refslund Hamming ved Dansk institutt for internasjonale studier, har vurdert både denne videoen og en tidligere publisert video som har vært knyttet til drapshandlingen. Han mener å kunne fastslå at stemmen til mannen som sverger troskap til IS også kan høres på den andre videoen.

– Dette burde bekrefte autentisiteten til videoen, sier han.

Hamming forteller videre at det pågår en diskusjon på en IS-gruppe på nettet om drapene.

– Den ene siden feirer ved å hevde at drapene vil ødelegge Marokkos turistindustri. Den andre siden beklager drapene fordi det vil føre til massearrestasjoner av jihadister i landet, sier han.

Publisert: