Fredprisen til Barack Obama

Klokken 11.00 presis smalt bomben: Barack Obama får Nobels fredpris 2009.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

USAs president reagerte med å si at han føler seg ydmyk da han fredag morgen ble vekket med beskjed om at han er tildelt Nobels fredspris.

Fredag ettermiddag blir det også bekreftet at Obama kommer til Oslo for å motta fredsprisen i desember.

— Prisen må deles med alle som kjemper for rettferdighet og fred verden over, sa Obama da han møtte pressen litt etter klokken 17 norsk tid:

Saken fortsetter under videovinduet.

Prispengene utgjør 10 millioner svenske kroner og skal overrekkes Obama sammen med medaljen og diplomet i rådhuset i Oslo 10. desember.

Presidentens talsmann Robert Gibbs opplyser at Obama vil gi pengene til et veldedig formål, men at han ikke foreløpig ikke har bestemt seg for hvem som skal få pengene.

— Har tent et håp

  • Det er sjelden folk har tent et sånt håp for fremtiden, sa Nobelkomiteens leder, Torbjørn Jagland, i sin redegjørelse etter at prisen ble offentliggjort klokken 11. Han trekker Barack Obamas innsats for demokratiet, miljøet og verdensfreden etter å ha gitt den amerikanske presidenten fredsprisen.

Vi fulgte Obamas tale fra Washington direkte:

Les også

- En skandale

Ekstraordinær

— Nobels fredspris skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke demokratiet rundt om i verden. Vi legger også vekt på Obamas arbeid for en atomvåpenfri verden, sa Jagland.

— Obama foretrekker dialog i forhandlinger som virkemidler for å løse selv de vanskeligste konflikter. Gjennom Obamas initiativ spiller USA nå en mer konstruktiv rolle for å møte klimautfordringene, sa Jagland.

Obama får prisen for sitt arbeid for «mellommenneskelig samarbeid», heter det i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

— Wow!

Slik reagerer Barack Obamas pressetalsmann Robert Gibbs på nyhetene:

— Wow, sier han ifølge TV-stasjonen CBS.

USAs president Barack Obama ble tatt på sengen da han fredag fikk nyheten.

Presidenten mottok nyheten fra sin egen pressetalsmann, Robert Gibbs, som ringte og vekket ham før daggry fredag.

— Presidenten sa at han følte seg ydmyk over å bli valgt av komiteen, fortalte en sentral kilde i Det hvite hus etter telefonvekkingen.

Gibbs var heller ikke forberedt på tildelingen, og han fulgte derfor ikke kunngjøringen fra Oslo direkte. Han mottok nyheten fra journalister som ville ha en kommentar.

Les også

- Hva skal han med den?

Overrasket Mange ble overrasket over at Nobelkomiteen valgte å belønne en president som etter bare ni måneder i Det hvite hus ennå ikke har rukket å utrette stort.

— Det samme ble vi, medgir Obamas nære rådgiver David Axelrod.

Axelrod betegner fredsprisen som «en uventet ære», og han kan ikke på stående fot bekrefte om presidenten kommer til Oslo i desember for å motta prisen.

— Men jeg regner med at han gjør det, sier han.

Det hvite hus har ikke offisielt kommentert fredspristildelingen, noe Obama selv akter å gjøre fredag ettermiddag norsk tid, opplyser pressetalsmannen Bill Burton.

Reaksjonene:

Les også

- Et fremsynt valg

Les også

Forundret over Obamas pris

Les også

- En håpets pristildeling

På spørsmål om hva Jagland vil si til kritikere som hevder at tildelingen er populistisk, svarte komiteens leder følgende:

— Da vil jeg si at man må se realitetene i verden, mer er det ikke å si om det.

Overrasket over valget

USA-ekspert Svein Melby er overrasket over at Nobelprisen går til president Barack Obama.

— Jeg er overrasket fordi Obama ikke har kommet særlig langt i å gjennomføre det han har tatt til orde for å gjøre. Utdelingen blir mer en motivasjon for ham enn en utmerkelse av noe han allerede har gjort.

Melby som er seniorrådgiver og leder Senter for transatlantiske studier mener utdelingen også er risikabel.- Dette er en sittende president som i nær fremtid må ta viktige beslutninger i forhold til videre krigføring i Afghanistan. Å gi fredsprisen i en slik situasjon er noe risikabelt.

- Hvordan tror du Obama selv reagerer på utdelingen?

— Jeg tror han er overrasket. Kanskje kunne han ha hatt forventninger dersom han hadde gjennomført vellykkede forhandlinger i Midtøsten, men det er ikke tilfellet, sier Melby.

- Dristig av komiteen

Professor og USA-ekspert Ole O. Moen er også overrasket. Positivt.

— Tildelningen er dristig fordi Obama foreløpig ikke har så mye å vise til. Likevel er det slik at de initiativene han har tatt har vært de mest inngripende i forhold til fred og nedrustning i verden det siste året, sier Moen.

Professoren trekker særlig fram den holdningsendringen som Obama har sørget for.— Han har fått folk til å snakke sammen i steden for å vise våpen. Han har sagt seg villig til å snakke med Iran, og han har kalt palestinerne og israelerne inn på teppet. Han har tatt initiativ i forhold til Cuba. Det har ikke USA gjort på 50 år, sier Moen.

— Dette er ganske formidable initiativ i internasjonal sammenheng, legger han til.

- Ville det likevel ikke vært naturlig å vente noen år med å gi ham prisen?

— Slike utdelinger vil alltid være gjenstand for kritikk. Men det finnes ingen andre kandidater som har så bred tilknytning som Obama. Samtidig er det viktig å huske at Obamas initiativer ikke alltid er populære i USA. Denne prisen kan være en støtte og gi viktig backup, sier Moen.

At Nobelprisen forplikter er Moen ikke i tvil om.

— Det blir nok litt vanskeligere å trappe opp i Afghanistan nå, sier professoren.

Ny rekord Da Nobelkomitéen bestemte seg for to dager siden, hadde de vurdert hele 205 kandidater. Dette er ny rekord i antall nominasjoner.

Oddsfavorittene i dagene før utdelingen inkluderte den afghanske menneskerettighetsaktivisten Sima Samar, Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai ogden kinesiske aktivisen Hu Jia.

De første prisene ble delt ut i 1901. Fredsprisen den gang ble delt mellom franskmannen Frederic Passy og sveitseren Jean Henry Dunant.

Saken oppdateres.

Hva synes du om at Barack Obama får fredsprisen? Si din mening.

Publisert: