Neste stopp: Gdansk

Det er muligens noen som fremdeles forbinder Gdansk med brødkøer og streiker fra 80-tallet. Stakkars dem.

Publisert: Publisert:

1. Hvorfor nå?

icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Blant annet for å oppleve et av Europas største og eldste gatemarkeder. Fra 27. juli til 18. august arrangeres Jarmark úw. Dominika, eller St. Dominikus-festivalen, i gamlebyen, med salgsboder, gateteater, konserter og stor stemning. De har holdt på siden 1260. Her får du dessuten by— og badeferie i én og samme pakke, og nå er det passende temperaturer for begge deler. Gdansk ligger nemlig vegg i vegg med den vesle badebyen Sopot, med sine lange strender, mangfoldige spaanlegg og trendy uteliv. En tretimers togtur tar deg dessuten til UNESCO-perlen Torun, der Copernicus så dagens lys.

2. Ikke reis hit uten å vite dette:

Ett og annet om Hansa-forbundets betydning for Gdansk bør du forsøke å plukke opp før du drar. Plasseringen mellom Østersjøen og elvemunningen som leder vei til det meste av Polen, gjorde Gdansk til en av Sentral-Europas viktigste handelsbyer. Rikdommen fra den gang er fremdeles godt synlig i gamlebyens fasader.

Byen har dessuten vært sentral ved en rekke verdenshistoriske begivenheter. Ikke minst ble de første skuddene i Andre verdenskrig avfyrt her, nærmere bestemt fra det tyske krigsskipet Schleswig-Holstein mot militærgarnisonen på Westerplatte.

3. Få med deg:

Dluga og forlengelsen Dlugi Targ kommer du ikke utenom. Denne praktfulle, rikt dekorerte gågaten gjennom sentrum er stappet med turister, selgere og gateartister på dagtid, men blir noe mer dempet og stemningsfull om kvelden. Alle trekkes før eller siden hit, men husk også å utforske sidegatene i gamlebyen. Gazeta Rock Café i ul. Tkacka 7/8 anbefales spesielt – polsk rockemuseum og kul bar i ett.

Vil du kjenne historiens sus der Solidaritetsbevegelsen, med elektromontøren Lech Walesa i spissen, laget de første sprekkene i jernteppet, oppsøker du port nummer to ved det gamle Leninverftet. Se etter det høye monumentet med ankere i toppen, reist til minne om 44 arbeidere som døde under et opprør i 1970. Badebyen Sopot ligger en kort togtur unna, og selv om kallenavnet «Polens Nice» er litt overdrevent, er det hit du bør dra på de varmeste dagene.

4. Styr unna:

Det skal fremdeles være uærlige pengevekslere på ferde i turistløypa på Dlugi Targ og ved togstasjonen. Ikke la deg lokke!

Pass også på å ha gyldig, stemplet billett når du reiser kollektivt. Det er hyppige kontroller.

5. Her får du det beste skrytebildet:

Zuraw Gdanski kalles den gamle kranen fra 1444 ved elven Motlawa. Dette er utvilsomt byens mest fotograferte og gjenkjennelige byggverk. Knips det gjerne fra andre siden av elven, der du samtidig kan besøke byens flotte maritime museum.

Den beste utsikten over sentrum får du derimot om du klatrer opp det 85 meter høye tårnet til St. Maria-basilikaen, en av verdens største mursteinskirker og en flott attraksjon i seg selv.

6. Dette handler du med deg hjem:

Rav og sølvsmykker er tingen her. Det skjønner du så fort du entrer sentrum. Det lyser gyllent mot deg fra butikkvinduer og boder overalt, og spesielt bortover elvepromenaden Dlugie Pobrzeye og i den koselige brosteinsgaten Mariasca. Lokale smykkedesignere holder høy kvalitet, og Gdansk regnes blant verdens fremste ravbyer. De har sogar et museum tilegnet «det baltiske gullet», og med mye flaks kan du selv finne rav i fjæra.

7. Sulten & tørst:

Har du sans for fett, salt kjøtt med surkål, som i nasjonalretten bigos, så er det ingen ulempe, men du finner også mer sofistikerte restauranter i byen.

Restauracja Filharmonia for eksempel, har nydelige lokaler med elveutsikt og original og moderne meny.

På Restauracja Gdanska får du polsk tradisjonskost på sitt beste.

Liker du det sterke, kan du enten forsøke Zubrowka – en grønnlig vodka smaksatt med bisongress – eller den mer lokale urtelikøren Danziger Goldwasser med ekte bladgull og en 400-årig historie.

8. Hva sier det om deg at du reiser hit:

Du er genuint interessert i europeisk historie, men synes det er kjekt å kombinere det kultiverte med mer hedonistiske gleder, som utepils, strandliv og spabehandlinger.

Publisert: